19. FAF: Berlinski laureat od 17.000€

Producenti novog filma oskarovca Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" - Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo predstavili su danas u okviru 19. Festivala autorskog filma u Beogradu svoja iskustva u radu na tom niskobudžetnom projektu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.12.2013.

18:45

Default images

Kuriozitet je da je film koštao samo 17.000 evra, a osvojio je Gran pri žirija na ovogodišnjem festivalu u Berlinu i više drugih nagrada. Takođe je uspostavio dobru komunikaciju s publikom na festivalima u Jerusalimu, Karlovim Varima, Londonu, Torontu, Sarajevu i sada u Beogradu.

Ovaj bosansko-hercegovački igrani film u dokumentarnom stilu prikazuje siromašnu romsku porodicu, negde u srednjoj Bosni. Muž zarađuje skupljajući staro gvožđe. Žena koja čeka treće dete oseti jake bolove, u bolnici konstatuju da je fetus mrtav, ali pošto ona nema zdravstveno osiguranje odbijaju da je operišu.

Posle mnogo muka i dovijanja, zahvaljujući solidarnosti rođaka, a ne društvene zajednice, ova porodica ipak izbegava tragediju.

Bakšić Čamo je izjavila da ekipi filma nije bila namera da radi sa tako malo novca.

"Krenuli smo od priče iz novina. To je bio istinit događaj i Danis je samo rekao: moram nešto sa ovim da uradim. Pošto je bio u toku konkurs nacionalnog fonda za kinematografiju, prijavili smo se i dobili 17.000 evra za kratkometražni dokumentarac", kazala je ona.

Producentkinja je dodala da su članovi porodice Mujić pristali da glume sami sebe, a autorska i saradnička ekipa je na terenu pokazala veliku požrtvovanost, pa je snimljeno dovoljno materijala za dugometražni film.

Inače, kako je dodala, gotovo do samog kraja, do ulaska u montažu, nije se znalo da li će u konačnoj verziji to biti dokumentarni ili igrani film.

"Mnogi nas sada pitaju koju ćemo sledeću 'epizodu' da radimo. Sa Tanovićem sarađujem 15 godina i ovaj projekat se nadovezuje na svo to iskustvo, ali se ne može ponoviti. Nije to sad neka nova zadata forma", istakla je producentkinja.

Prema njenim rečima, nema tajne formule za uspešan film osim osećaja autora da radi pravu stvar, mada ni to nije potpuna garancija.

Đapo je dodao da ovaj film nema bioskopski potencijal za prikazivanje u BiH, ali je prodat za distribuciju u više od 20 zemalja koje neguju art-haus sale, sa umetničkim ostvarenjima na repertoaru.

"Naša publika nema dovoljno interesovanja za tu vrstu filma, a i bioskopska mreža je tanka, sa svega 12 pravih kino-sala u celoj republici", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: