Kad smo bili prvaci sveta...

Dokumentarni film "Bili smo prvaci sveta" imaće domaću premijeru 5. decembar (20h) u zradi Muzeja jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1) u Beogradu.

Izvor: B92

Subota, 30.11.2013.

10:37

Default images

"Bili smo prvaci sveta" svedoči o tome kako je nastajala čuvena jugoslovenska škola košarke. Od ratnih dana, 1942. godine, kada su se na improvizovanim košarkaškim terenima upoznali njeni osnivači - Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper i Aleksandar Nikolić - do Svetskog prvenstva u Ljubljani 1970, kada je ispunjen njihov mladalački san.

Kroz likove "Četvorice", kroz njihovo sazrevanje i sve većoj ljubavi prema košarci, prikazano je i stasavanje ideje koja ih je ujedinila i od njih napravila svetski priznate legende ovog sporta. U zemlji koja je stalno jedrila između Istoka i Zapada, košarka je izronila iznad svih postojećih ideja, ujedinivši entuzijaste širom bivše zemlje.
Reprezentacija Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u kosarci, Ljubljana (1970)
Rođena je igra kakva se nije mogla naći u udžbenicima, u kojoj je mašta imala završnu reč u odnosu na taktiku. U odlučujućoj utakmici u hali „Tivoli” 1970. savladane su Sjedinjene Američke Države, a publika u transu poručuje Amerikancima koji su se prethodne godine popeli na Mesec: „Luna vaša, zlata naša”.

U filmu govori više od 40 ličnosti koje su utkale sebe u prvo, istorijsko zlato osvojeno u ljubljanskom „Tivoliju“, 23. maja 1970, unapred obećano Titu kao poklon za njegov 78. rođendan.
Košarkasi donose zlatnu medalju Titu za njegov roðendan (1970)
Neki od sagovornika u filmu su: Bora Stanković, Srđa Kalember, Lajoš Engler, Ranko Žeravica, Boris Kristančič, Mirko Novosel, Ivo Daneu, Josip Đerđa, Nemanja Đurić, Slobodan Gordić, Radovan Radović, Vladimir Cvetković, Ratko Tvrdić, Petar Skansi, Ljubodrag Duci Simonović, Dragan Kapičić, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Dragutin Čermak, Dragoslav Ražnjatović, Božidar Maljković, Pero Zlatar, Pavle Kostić, Čedomir Stojičević, Veljko Bulajić, Vojislav Bubiša Simić, Geza Pastor i mnogi drugi.

Film je premijerno prikazan upravo u Ljubljani, 20. septembar ove godine, u okviru zvaničnog programa Evropskog prvenstva u košarci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: