Nova francuska drama u JDP-u

U Jugoslovenskom dramskom pozoristu novembar će biti u znaku nove francuske drame i mladih pisaca, a beogradska čitalačka i pozorišna publika moći će da uživa u javnim čitanjima dramskih tekstova, kao i najnovijoj francuskoj pozorišnoj produkciji.

Izvor: Izvor: Beta

Petak, 01.11.2013.

14:56

Default images

Beogradsko pozorište i Francuski institut u Srbiji tokom proteklih 18 meseci zajedno su stvarali projekat "Trans/skript". Prevodioci, dramaturzi, reditelji i glumci zajedno su radili na prevodu i pozorišnoj adaptaciji pet odabranih francuskih drama koje su objavljene tokom proteklih nekoliko godina.

Prevedene su drame "Žorž Kaplan" Frederika Sontaga, "Himen" Lusi Dipo, "Identitet" Žerara Votskina, "Svu moju ljubav" Lorana Movinjea i tekst "Poncijeva šema" Davida Leskoa. Ove drame odabrane su u konkurenciji 23 dramska teksta.

Ova dela objavljena su u okviru izdavačke produkcije "Jugoslovenskog dramskog pozorišta". Namera je da se kroz javna čitanja beogradskoj publici približi francuska savremena drama, a krajnji cilj da barem jedno od tih dela bude postavljeno na sceni JDP-a.

Svake subote u novembru u studiju JDP-a biće organizovana javna čitanja prevedenih drama, u izvodjenju glumaca tog pozorišta.

"Na ovaj način približavamo dve kulture, a krajnji cilj je da barem jedna od ovih drama zaživi na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta", kazala je direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković na današnjoj prezentaciji projekta.

I ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji veoma je zadovoljan projektom i nada se nastavku saradnje, kako bi francuski dramski tekstovi oživeli pred srpskom publikom.

Za prevode pet objavljenih francuskih drama zaslužan je brojan autorski tim: Uglješa Šajtinac, Jovana Popović, Tanja Šljivar, Iva Brdar, Marija Karaklajić i Anđelka Nikolić.

Na sceni "Bojan Stupica" u okviru projekta trans/script" sutra će biti izvedena i predstava pozorišne trupe "Riktus" iz Nanta "U zemlji", koja je rađena po tekstu mladog francuskog autora Silvea Levea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: