Piter Gebrijel: Srbija je inspirisala svet

Britanski pop muzičar Piter Gebrijel nastupio je 5. oktobra prvi put pred beogradskom publikom, a uz izuzetnu svirku i legendarne hitove publiku je počastio i rečima hvale na račun petooktobarskih protesta održanih pre tačno 13 godina.

Izvor: B92

Nedelja, 06.10.2013.

09:16

Default images

Gebrijel je u Srbiju došao u okviru turneje "Back to front 2013", organizovane povodom 25. godišnjice izlaska njegovog najpoznatijeg i najtiražnijeg albuma "So". Koncert održan u "Kombank areni" je sadržajem, kvalitetom i scenskim instrumentarijumom bio sasvim na nivou njegovih najboljih nastupa sa vrhunca karijere

Nastup je bio podeljen u tri celine: akustični deo za "otkravljivanje" publike, elktrični deo, u okviru kojeg je uz neke od svojih najvećih hitova izveo i nekoliko novih numera, i završni deo, koji je zapravo bio integralna živa verzija albuma "So".
Foto: Tanjug / Dragan Stankoviæ
Set listu na koncertu činilo je više od 20 pesama, među kojima su bile "Come Talk To Me", "Digging In The Dirt", "Secret World", "Solsbury Hill", "Sledgehammer", a na bini ga je pratio bend koji je u vreme snimanja albuma "So" sarađivao sa autorom, među njima čuveni basista Toni Levin, bubnjar Manu Kače i gitarista Dejvid Rouds.

Koncert u Beogradu nije bio prvobitno planiran na kalendaru turneje, jer je Gebrijel trebalo da 5. oktobra nastupi u Zagrebu, međutim, zbog bankrotstva lokalnog promotera koncert je izmešten na najbližu alternativnu lokaciju, tako da je u "Kombank areni" bio i veliki broj fanova iz Hrvatske.
Foto: Tanjug / Dragan Stankoviæ
Iako jedan od najvećih boraca za ljudska prava u šou-biznisu, Gebrijel na koncertima obično ne promoviše političke stavove. Međutim nastup na trinaestogodišnjicu petooktobarskih demokratskih promena u Srbiji nije ga ostavio ravnodušnim.

Uoči završne pesme "Biko", posvećene južnoafričkom studentskom lideru i borcu protiv aparthejda Stivenu Biku kog je policija pretukla na smrt, Gebrijel je beogradsku publiku pozdravio stisnutom pesnicom, simbolom pokreta "Otpor", i porukom da su građani Srbije pre 13 godina oslobodivši se straha i rešivši da se izbore za svoja uverenja postali inspiracija građanskim pokretima širom sveta.
Foto: Tanjug / Dragan Stankoviæ
Oni koji su propustili ovaj nastup, ili oni koji žele da na njega imaju trajnu uspomenu, moći će da preko veb-sajta Pitera Gebrijela naruče koncertni CD iz Beograda.

Gebrijel je poznat i kao ljubitelj balkanskih narodnih muzičkih motiva, a neki muzičari iz regiona, poput Zdravka Čolića, Slobodana Trkulje i Džibonija, snimali su u njegovom studiju u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: