Trijumfalni povratak "Holanđanina lutalice"

Sinoćni koncert Beogradske filharmonije na jedno veče transformisao je dvoranu Kolarca u dinamičnu opersku scenu.

Izvor: B92

Subota, 05.10.2013.

11:48

Default images

Grandiozno izvođenje Vagnerove opere Holanđanin lutalica predvodio je šef-dirigent Muhai Tang, koji je svojim rediteljskim umećem dao novu scensku dimenziju ovom koncertnom izvođenju opere, prvom u istoriji Filharmonije.

Nekonvencionalnim kretanjem po sceni i duboko ekspresivnim pevanjem uz horsku podršku glasova mornara i devojaka, šestoro solista dočaralo je priču o ukletom Holanđaninu.

Sablasni moreplovac, kome je dozvoljen izlazak na kopno samo jednom u sedam godina, lutao je i dvoranom Kolarca, krećući se slobodno i nadahnuto, u potrazi za svojim izbavljenjem.

Beogradska filharmonija imala je ulogu intezivniju od konvencionalno orkestarske, izvođenje je bilo energično i snažno, baš kao oluja norveškog mora iz Vagnerove opere.

Uloge su tumačili sopran Silvija Ralik, mecosopran Iva Profaca, tenori Tomas Pifka i Ištvan Horvat, bariton Johanes Šverski i bas Gabor Brec kao i hor Kodalj iz Debrecina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: