"Delfini uživaju u muzici Radiohead"

Eksperti za ponašanje delfina u Las Vegasu otkrili su da ove životnije reaguju na "poseban način" na muziku grupe Radiohead.

Izvor: B92

Petak, 04.10.2013.

10:15

Default images

Ovo "otkriće" u svet je dospelo tokom spektakla "Tajna bašta Zigfrida i Roja i habitat delfina" u hotelu Miraž u Las Vegasu. Jedan od učesnika programa saopštio je da delfini zaista vole ono što rade Tom Jork i ekipa, a takođe je rekao da uživaju i u muzici koju stvara Anuška Šankar, prenosi NME.

"Naši delfini se potpuno prepuštaju muzici Radiohead, posebno pesmi "Lotus Flower"," rekao je instruktor "Joge sa delfinima" Vilou Viti.

"Čim pustim tu pesmu – oni dođu do prozora i njihova igra ostaje mnogo "fluidnija", prijateljskija, a oni postaju mnogo radoznaliji da otkriju šta se događa u sobi gde se vežba joga. Guraju se pored prozora, zidova i izgleda kao da se zaista povezuju na poseban način. Kao da se stvara posebno raspoloženje u kojem uživaju i uz muziku ali i uz jogu. Rekao bih da su srećni tada."

Pored toga što delfinima pušta Radiohead Viti je ovim divnim stvorenjima puštao i Sigur Ros, Earth Rise Sound System, Endrjua Birda, Inspired Flight, The Beatles, Pink Floyd, MC Yogi-ja...

Ove tvrdnje instruktora joge potvrdila je i Tori Kalins iz "Wild Dolphin Foundation", koja je na naučni način pokušala da objasni ovu fascinaciju muzikom Radiohead: "Perkusije koje su dominantne u nekim pesmama kao da uspevaju da izvuku nešto posebno iz delfina. Od ranije znamo da muzika može da promeni njihovo ponašanje, a poznato je da "new-age" muzika, kao npr. Enya, uvek izaziva posebnu reakciju kod njih. Rok muzika kao da je stres za delfine, a još gore reaguju na džez. Klasikačna muzika i kantri ih relaksiraju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: