"Palić grand finale" by LuNaLu

Dvadeseti po redu Festival evropskog filma na Paliću održan je od 13. do 19. jula, donoseći presek šarenolike evropske kinematografije. Specijalni izveštaj za sajt B92 priredila je Luna Lu.

Izvor: Izvor: Luna Lu

Subota, 20.07.2013.

12:43

Default images

Kako to obično biva poslednjeg festivalskog dana sumirani su utisci i dodeljene nagrade. Direktor festivala gospodin Radoslav Zelenović, zahvalio je medijima na podršci ukazavši na činjenicu da televizije ne prepoznaju važnost ovog festivala te da ne postoji hronika festivala što je za rubriku "Verovali ili ne".

Festival je startovao sa gostima kao što su Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Džim Šeridan, a tu je bilo još četrdeset reditelja i sto osamdeset gostiju. U septembru počinju pripreme za 21 evropski festival Palić, ali najpre sledi suočavanje sa državom i činiocima kulturne politike koji moraju odgovoriti na pitanje da li oni uopšte shvataju važnost ovog festivala.

"Idemo ka Evropi, usta su nam puna Evrope, a na Paliću su se okupili brojni Evropljani i ono što je sigurno jeste da kad stignemo u tu Evropu, nećemo morati da pravimo evropski filmski festival jer ga na Paliću imamo već deset godina", istakao je Zelenović, Što se tiče nagrada, u takmičarskoj selekciji "Paralele i sudari" koju je činilo deset filmova, međunarodni žiri je jednoglasno dodelio glavnu nagradu turskom filmu "Hladnoća" Ugura Jusela. Film prati priču u selu Kars gde vlada gruba i nemilosrdna kavkavska kultura. Zimi iz njega nema odlaska, a tri sestre Ruskinje rade u noćnom klubu. Lokalni železničar, koji u svom životu nikad nije upoznao osim svoje žene nijednu drugu, zaljubljuje se u najmlađu sestru i zbog te novootkrivene strasti ostavlja sve za sobom.

Specijalnu nagradu je osvojio jedinstven glas ruske kinematografije Aleksej Balabanov i film "Hoću i ja".

Srðan Dragojević, predsednik međunarodnog žirija glavnog Takmičarskog progreama, pohvalio je selekciju rekavši da je mnogo bolja od festivala u Stokholmu gde je bio u žiriju, a koji je daleko bogatiji od skromnog budžeta Palića. Tako da - aplauz za Nikolaja Nikitina i selektorski tim. Žiri je odluku doneo brzo i jednoglasno i na neki način ona je spontano postala konceptualna jer su glavne nagrade otišle filmovima koji su potpuno različiti i predstavljaju dve suprotnosti evropske kinematografije.

Palički Toranj za najbolju režiju dodelili su Tudoru Ðurđiju za rumunski film "O puževima i ljudima". Ovaj film predstavlja sveže lice rumunskog filma i žiri je želeo da da podstrek repertoarskom filmu. Ova komedija priča o trenutku kada se u gradiću zatvara fabrika i hiljade radnika će ostati bez posla za nedelju dana. Generalni direktor pravi dil sa Francuzima da proizvodi konzervirane puževe, ali vođa sindikata se suprotstavlja i bori svim sredstvima pa čak i prodajom sperme ne bi li sačuvao posao i porodicu. S druge strane imamo film "Borgman" kome je dodeljen Zlatni toranj za najbolji film u režiji Aleksa Van Varmerdama - moćan, hrabar i jedinstven film sa neočekivanim nadrealnim obrtom u kome dolazak Borgmana u jednu porodicu srednje klase ima pogubne posledice. Ovaj film predstavlja onu stranu evropske kinematografije koja je prst u oko establišmentu i koji traži odgovore na ona pitanja koje društveni sistemi ne bi voleli da mnogo čačkamo. Specijalno priznanje dodeljeno je glumcu Andžeju Čiri za lik paroha u neverovatnom i jedinstvenom prikazu stanja u katoličkoj crkvi danas u poljskom filmu "U ime" i ovo je zaista jedno od najhrabrijih glumačkih izvoðenja viđenih u Istočnoj Evropi u poslednjoj dekadi.

Na predlog žirija nagradu "Sejfi Teoman" za najprovokativniji i najhrabriji prvi ili drugi film, bord festivala dodelio je finskom filmu "Otvori mi se" u režiji Simo Halinena, koji je šarmirao gledaoce na letnjoj pozornici te su ga po kuloarima nazvali finskim Almodovarom. Na kraju, utisak najjači sa 20. jubilarnog Festivala evropskog filma Palić, jeste upravo svest o tome koliko je evropska kinematografija različita i njena najveća vrednost je upravo u toj različitosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: