Svetski dan muzike na Kolarcu uz Vagnera

Povodom Svetskog dana muzike u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine održan razgovor o delu Riharda Vagnera, velikog nemačkog kompozitora čija se 200. godišnjica rođenja obeležava ove godine širom sveta.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.06.2013.

20:00

Default images

Razgovor o Vagneru organizovan je u saradnji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine i "Art fantazije", emisije TV Art autorke Marine Stefanović koja je i prošle godine na Svetski dan muzike okupila u Muzičkoj galeriji brojne muzičare i poklonike klasične umetnosti.

O Vagneru i njegovoj muzici pred brojnim zainteresovanim posetiocima govorili su muzikolog Branka Radović, reditelj Gordan Dragović, dirigent Mladen Jagušt, muzikolog Dragana Jeremić Molnar, muzički stručnjaci poznati u našoj sredini po izučavanju Vagnerovog rada i života.

Učesnici razgovora nisu otvarali teške teme vezane za genijalnog nemačkog stvaraoca koji je sa velikim žarom hvaljen i osporavan, teme kao što je antisemitizam, problemi Vagnerove porodice, nisu doticani jer je svečan dan, Svetski dan muzike.

Muzički stručnjaci u kratkim osvrtima pokušali su da objektivno sagledaju tamnu, svetlu i sivu stranu Vagnera, jednog od najznačajnijih kompozitora poznog romantizma, stvaraoca monumentalnih muzičkih scenskih dela "Loengrin“, "Rajnsko zlato“, "Valkire“ ili "Sumrak bogova“.

U isto vreme u holu Kolarčeve zadužbine otvorena je izložba "Svet zvuka" autora prof.dr Miomira Mijića i prof.dr Dragane Šumarac Pavlović koja prikazuje složeni put muzike koju slušamo, od fizičko mehaničke prirode zvuka do demonstracije zvučnih slika u koncertnoj sali.

Kako je u izjavi Tanjugu istakla Šumarac Pavlović, izložba je zamišljena kao stalna postavka u Kolarčevoj zadužbini a ideja je da se proces generisanja zvuka demistifikuje, dekomponuje na osnovne fizičke zakonitosti, da se onima koji najčešće dolaze u Kolarčevu zadužbinu i slušaju muziku i ne razmišljaju o njenim drugim aspektima, da se pojasni fizicki aspekat zvuka.

"Izložba osvetljava tajanstveni i bogati svet zvuka od načina na koji osciluju molekuli vazduha i pobuđuju našu bubnu opnu, do raznih elemenata koji čine lanac nastanka zvuka", kazala je ona.

Autori izložbe su, kako su kazali, služeći se malim fizičkim lukavstvima, pokušali da izdvoje neke elemente kao što su ploče koje osciluju da bi se videlo kako zapravo telo instrumenta pobuđuje zvuk.

"Sve se to na kraju završava pričom u koncertnoj sali koja je poslednja karika, prostor koji slušaoci dele sa muzičarima i koja puno utiče na konačan doživaljaj zvuka", istakla je Šumarac Pavlović.

Treći događaj povodom Svetskog dana muzike u Kolarčevoj zadužbini priredili su najmlađi, članovi Dečjeg hora RTS koji su uz klavirsku pratnju Maje rajković i goste dečji hor "Kolibri" održali koncert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: