Novi roman Haleda Hoseinija u Srbiji

Poznat po romanima „Lovac na zmajeve“ i „Hiljadu čudesnih sunaca“, pisac Haled Hoseini 21. maja predstavio je svoj novi roman „A planine odjeknuše“ koji je za domaće tržište objavila izdavačka kuća Laguna.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2013.

15:01

Default images

Nakon što je sa prva dva romana na prečac osvojio milionsku čitalačku publiku širom sveta, Hoseini je poslednjih šest godina radio na novom romanu čija radnja opet počinje u njegovom rodnom Avganistanu.

Roman „A planine odjeknuše“ smešten u sredinu dvadesetog veka prati Abdulaha i njegovu sestru Pari koji žive sa ocem i maćehom u zabačenom selu. U večitoj potrazi za boljim sutra, njih dvoje će se jednog dana sa ocem zaputiti u Kabul. Mučno putovanje preko pustinje odvešće ih u neočekivano razaranje svega što su do tada znali i naučiti ih da ponekad, kako ljudi kažu, mora da se odseče prst ne bi li se sačuvala ruka.

Poput prethodnih Hoseinijevih romana, i ovoga puta čitaoce očekuje izuzetno emotivna priča o porodici čiji su članovi bili prinuđeni da se razdvoje kako bi preživeli, ali i o tome kako takva odluka utiče na buduće generacije.

Roman je podeljen u pet celina, što ga delimično razlikuje od prethodnih Hoseinijevih knjiga, pa priča ne ide jednim tokom već se račva u različite pravce.

„Pisanje knjige je tako ličan i samotan poduhvat. Tu smo samo moja priča i ja, i tek povremeno izlazim iz radne sobe da vidim svoje ukućane. Sa ovim likovima živeo sam poslednjih nekoliko godina i mnogo mi znače, dobro sam ih upoznao , zavoleo sam ih, i sad ih imam već nekoliko godina. Ali sada je roman gotov i zaista sam uzbuđen što mogu da ga podelim sa vama“, kazao je Hoseini u poruci svojim čitaocima. Haled Hoseini jedna je od književnih pojava koje su obeležile početak dvadeset prvog veka. Ovaj lekar, rođen u Kabulu, zbog diplomatskog posla svog oca nekoliko puta se selio po svetu, da bi u jeku komunističkog prevrata u rodnoj zemlji dobio politički azil u SAD, gde i danas živi.

Njegov prvi roman „Lovac na zmajeve“ mesecima je bio na vrhu liste najčitanijih knjiga u celom svetu, pa i u Srbiji. Sličan uspeh postigla je i Hoseinijeva sledeća knjiga „Hiljadu čudesnih sunaca“, a oba dela u Srbiji je objavila Laguna.

B92 i izdavačka kuća LAGUNA poklanili su dva primerka knjige „A planine odjeknuše“. Dobitnici su obavešteni, a primerci knjige čekaće ih od petka, 24. maja (12h) na prijavnici zgrade B92 (Bulevar Zorana Đinđića 64, Novi Beograd)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: