Nova knjiga Margaret Atvud u Srbiji

"Godina Potopa“, dugo očekivani novi roman Margaret Atvud, dobitnice Bukerove nagrade za roman „Slepi ubica“ i najznačajnije savremene kanadske književnice, od ponedeljka, 20. maja, dostupan je svim čitaocima u Srbiji u izdanju "Lagune".

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2013.

16:34

Default images

"Atvudova i ovog puta pokazuje sklonost ka socijalnoj tematici i angažovanoj književnosti. U svom novom delu, koji može da se nazove postapokaliptičnim romanom, Margaret Atvud svojom vizionarskom moći rekonstruiše društvo urušeno u svojoj nebrizi i bahatosti", saopštili su iz "Lagune".

Vremena i vrste menjaju se ubrzanim tempom a društvene zajednice krhke su poput ekološke ravnoteže. Adam Jedan, dobroćudni vođa Božjih Baštovana – vernika posvećenih spajanju nauke i religije kao i očuvanju biljnog i životinjskog sveta – odavno je predvideo prirodnu katastrofu koja će u potpunosti izmeniti lice Zemlje kakvo poznajemo.

Sad, kada se ona konačno dogodila, izbrisala je gotovo čitavu ljudsku rasu. Preživele su je dve žene, Ren, mlada igračica na trapezu iz elitnog seks kluba "Krljušti i repovi“, i Tobi, Božja Baštovanka zabarikadirana u otmenom spa centru u kome su mnogi preparati jestivi. Ima li još nekog da je preživeo pošast?

Margaret Atvud je rođena 1939. godine u Otavi. Za svoje književno stvaralaštvo dobila je brojne nagrade, među kojima su i neke od najprestižnijih poput Bukerove, Welsh Arts International i drugih, za romane „Sluškinjina priča“, „Mačje oko“ i „Slepi ubica“.

Teme o kojima Atvudova piše veoma su raznovrsne: priroda, muško-ženski odnosi, politička pitanja, nacionalni identitet, istorija. Novi roman "Godina Potopa“ već je objavljen u 20 zemalja sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: