"Kratki metar" neguje tradiciju

Umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma Janko Baljak najavio je danas (22. mart) da će jubilarni, 60. festival, od 2. do 6. aprila, biti u znaku spoja bogate tradicije našeg "kratkog metra" i aktuelne domaće i strane produkcije.

Izvor: B92

Petak, 22.03.2013.

15:48

Default images

Tradiciju i aktuelnost jubilarnog festivala ujedinjuje reditelj i scenarista Želimir Žilnik, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo, ali i dalje aktivan autor, čiji će najnoviji dokumentarac "Pirika na filmu" imati domaću premijeru nakon uručenja nagrade, u okviru svečanog otvaranja festivala u Domu omladine

U istom prostoru biće priređena izložba o 27 dosadašnjih dobitnika tog priznanja, rekao je Baljak na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda, koja je osnivač ovog festivala, jednog od najvažnijih u regionu i najdugovečnijih u Evropi.

Deo svečanog otvaranja biće i počasna projekcija kratkog filma "Malj" Aleksandra Ilića, koji je najnagrađivaniji u istoriji našeg kratkog metra. Ova priča o crnom piletu pobedila je na čak 70 međunarodnih festivala.

Uoči festivala, 31. marta i 1. aprila, u Domu omladine biće održan program "U susret jubileju", sa delima istaknutog autora Milenka Štrpca i izborom iz bogatog arhiva nekadašnjeg "Dunav filma".

Predsednik Odbora festivala Milan Čučković najavio je da će, kao uvod u glavni program, od 28. do 30. marta u Obrenovcu, Sopotu i Smederevu biti prikazani filmovi koji su nagrađeni prošle godine.

U takmičarskom programu ove godine učestvuje 48 inostranih i 35 domaćih dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Za domaću selekciju prijavilo se 105 autora, što je i višegodišnji prosek naše produkcije u ovoj oblasti. Izbor je obavila komisija čija je predsednica montažerka Aleksandra Milovanović, a članovi filmski kritičar Vladan Petković i reditelj Vladimir Petrović. Iz inostranstva je stiglo više od 700 prijava pa je selektor tog dela programa Baljak, kako je rekao, bio na slatkim mukama da odabere najbolje.

"Rukovodio sam se esteteskim razlozima i kvalitetom. Pregledao sam i domaću selekciju i sa zadovoljstvom konstatujem da je sve manji jaz između naše i strane produkcije. Domaći autori su izoštrili kriterijume i sada, deset godina od kako smo internacionalizovali festival, mogu da uđu u ravnopravnu trku", rekao je on.

Članovi žirija biće Lordan Zafranović, Mirjana Karanović, rediteljke nagrađene prošle godine Marija Milanović i Afarin Egbal, kao i profesorka iz Lajpciga Vera Šmit.

Direktor Direkcije Festa Dragan Marinković istakao je da je organizaciono sve spremno za festival. Projekcije će biti i u Dvorani kulturnog centra i bioskopu Fontana, a ulaznice koštaju samo 150 dinara.

Festival će imati i više pratećih programa - "Made in Japan", "London Calling", "Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici", "Angry Ukrainians", "Rockumentary Revolutions", "Komšiluk", "Vrelo",

"UNAFF".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: