Rahbari napustio BG filharmoniju

Aleksandar Rahbari, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije, uputio je medijima pismo u kojem iznosi svoje neslaganje sa upravom ovog orkestra, i javnosti saopštava razloge odlaska iz ovog našeg ansambla.

Izvor: Izvor: politika.rs, M. S.

Četvrtak, 21.03.2013.

12:20

Default images

Iransko-austrijski dirigent ističe da je pre tri godine došao u Beogradsku filharmoniju, sa orkestrom ostvario lepe rezultate, da bi mu nedavno, na njegovo iznenađenje, uprava otkazala saradnju.

U Beogradskoj filharmoniji, kako je Rahbari istakao u svom obraćanju javnosti, vlada atmosfera straha, sa jedne, i arogancije, sa druge strane, koju sprovodi, kako je naveo, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac. Njega se muzičari plaše i zaziru kao od pravog diktatora, istakao je Rahbari u pismu koje prenosi Politika.

On dodaje da muzičari strepe da ne izgube posao, te laskaju i komplimentiraju Tasovcu, a zapravo su, kako smatra, veoma nesrećni. Rahbari je dodao da Ivan Tasovac sklapa poslove imajući u vidu najpre svoju korist, pa tek onda korist orkestra, kao i da nije zainteresovan da realizuje ideje, ukoliko ih on sam nije predložio. Pored toga, dodao je da direktor ne poštuje tuđe mišljenje, jer smatra da je on uvek u pravu.

Rahbari ne krije da je dolaskom u Beogradsku filharmoniju stekao utisak da je Tasovac „najbolji menadžer na svetu, nalik idealnoj osobi za saradnju”, međutim, vremenom se, kaže, uverio u njegov „neprofesionalizam”.

„Mislio sam da su me pozvali u Beograd da bih dobro radio sa orkestrom i ništa više. Obavestio sam muzičare o celoj ovoj stvari, onda mi je saopšteno da su mi otkazani svi koncerti, i ja sam to prihvatio”, piše dirigent.

Rahbari dodaje i to da se publicitet oko Beogradske filharmonije pravi oko stvari koje su za druge orkestre uobičajene, da se određene stvari rade površno i radi efekta, kao i da u repertoaru orkestra ima dosta zabavljačkog.

Uprkos tome što sa menadžmentom Beogradske filharmonije nije našao zajednički jezik, Aleksandar Rahbari ističe da je zavoleo naš narod, i da se nada da će se jednog dana vratiti u Beograd da ponovo upravlja našim ansamblom.

U njegovoj biografiji stoji da je sarađivao sa više od 120 orkestara, i ostvario više od 150 snimaka za ugledne izdavačke kuće. Sledbenik je poznatog austrijskog dirigenta Hansa Svarovskog i nekadašnji asistent Herberta fon Karajana, takođe maestra iz Austrije, jednog od najznačajnijih u 20. veku. Za angažman u orkestrima Belgije i Češke, Rahbari je odlikovan najvišim državnim priznanjima.

Povodom odlaska Rahbarija iz našeg orkestra, Beogradska filharmonija, bar za sada, neće se oglašavati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: