Otvorena izložba o Sonji Savić

Dokumentarna izložba "Samo svoja: Sonja Savić", posvećena životu i radu poznate glumice, otvorena je u Domu omladine Beograda. Postavka obuhvata po prvi put izložene, za ovu priliku odabrane, njene lične predmete, fotografije, autorske video radove, kao i multimedijalnu instalaciju preminule umetnice.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.03.2013.

20:43

Default images

Direktor DOB-a Milan Lučić je na otvaranju izložbe rekao da je Savićeva bila ''fantastična osoba koja nas je svojim angažmanom učila da razmišljamo svojom glavom'', dodajući da je to suština i bit Doma omladine - razmišljanje svojom glavom.

On je rekao da je Savićevu upoznao još kao student dramaturgije i da su jednom prilikom dugo razgovarali o tome šta treba uraditi u kulturi i umetnosti.

''Ona je bila motivator koji je terao ljude da razmišljaju drugačije'', ocenio je Lučić.

Jedna od autora izložbe i rediteljka filma ''Sonja'', Dragana Kanjevac istakla je da je ''ova izložba samo jedno podsećanje na utiske koje je Savićeva u nama ostavila'', dodajući da veruje da tek dolaze generacije koje će proučavati Sonju Savić (1961-2008).

Svi zainteresovani do 19. marta, moći će da vide njene lične karte i pasoš, vunenu kapu, fotografije nađene u njenoj zaostavštini, svesku beležaka, mnogobrojne nagrade među kojima su: gran pri Ćele kula koju je osvojila na ''Filmskim susretima'' u Nišu za film ''Šećerna vodica'', Zlatna arena koju je osvojila na festivalu igranog filma u Puli za najbolju žensku ulogu u filmu ''Šećerna vodica'' 1984. godine...

Izložena je i njena prva violina, naočare za vid, jakna, ranac, šešir, njen dečji dnevnik, rukopisi, scenarija i fotografije, kao i spisak njenih filmskih i pozorišnih uloga.

Koncept izložbe pored Dragane Kanjevac potpisuju i Boban Jevtić i Nenad Veličković, a instalaciju Mateja Ristić.

Organizatori su Dom omladine, Umetnička galerija "Nadežda Petrović" Čačak i "Bastards Production" iz Beograda.

Kao prateći program tokom trajanja izložbe svakog dana u velikoj sali Doma omladine prikazivaće se film "Sonja". Premijera tog dokumentarca bila je prošlog proleća na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: