Oliver Frljić: Zloupotreba Đinđića

Pozorišni reditelj Oliver Frljić, autor predstave “ Zoran Đinđić

” u Ateljeu 212 u Beogradu, koja je izazvala burne reakcije u javnosti, ocenio je povodom desetogodišnjice Đinđićevog ubistva da je sramotna stranačka zloupotreba njegovog političkog kapitala.

Izvor: Izvor: Slobodna Evropa/Branka Mihajloviæ/SEEcult.org

Ponedeljak, 11.03.2013.

14:40

Default images

“Ja mislim da je zapravo sramotno koliko, ponajpre Demokratska stranka, ali onda i LDP i još neke stranke, bezočno eksploatišu nekakav simbolički politički kapital Zorana Đinđića”, rekao je Frljić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa povodom “Šetnje za Zorana” koju DS i LDP organizuju 12. marta u Beogradu.

Prema oceni Frljića, šetnjama se samo pokušava “dignuti rejting, jer te dve stranke su nekakvim političkim potezima, neprincipijelnim koalicijama, izjavama o dva bola, potpisivanjem stanovite deklaracije, pokazale koliko su izdale neke političke ideje i vizije Zorana Đinđića”.

Frljić je kritikovao i premijera Ivicu Dačića, lidera SPS-a, zbog ocene da Đinđić ne bi imao ništa protiv saradnje sa nekadašnjim političkim protivnicima. Prema mišljenju Frljića, Dačić, kao i većina političara u Srbiji, ali i u celom regionu, ima jako kratko pamćenje, pa se ne seća šta je lično radio i šta je radila njegova stranka 90-ih godina. Frljić je rekao i da priznaje da se stavovi i ljudi mogu promeniti, ali smatra da moraju odgovarati za svoje delovanje u određenim razdobljima života.

“Mislim da je jedan od problema svih zemalja u regionu, uključujući i Srbiju, taj što se nije dogodila lustracija, što smo omogućili ljudima koji su i činili zločine, neki su govorom mržnje podsticali na zločine itd, omogućili smo im dalje javno delovanje”, ocenio je Frljić.

Upitan da li vidi neke pomake u regionu u odnosu na razumevanje prošlosti, Frljić je rekao da se bez imenovanja onoga ko je bio krivac, ko je uzročnik određenih stvari, ne može ići napred.

“Ja radim u jednom mediju koji je takav kakav je, on ne može napraviti neke velike promene, ali može biti podsetnik na to ko je gde bio, šta je radio, na sve te stvari koje nisu raščišćene i koje će uvek biti kamen spoticanja u nekakvim odnosima u regionu”, rekaoje Frljić, navodeći kao primer poslednje haške presude koje vidi kao “nekakav pokušaj da se cela ta priča sa ratom u bivšoj Jugoslaviji završi na način da se napravi svakoj strani neka vrsta ustupaka”.

Nakon provokativnih predstava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, Frljić trenutno radi u Sloveniji predstavu o “izbrisanima”, a sledeći projekat biće predstava o budućnosti Evropske unije koju radi u Šaušpilhausu u Gracu.

“Zapravo me zanima šta će se u neko dogledno vreme događati sa tom Unijom, za koju mislim da je primarno monetarna unija. Sve ove turbulencije koje se događaju u pojedinim zemljama njenim članicama - to su neki mogući budući scenariji za EU”, rekao je Frljić, najavljujući i skori dolazak u Srbiju radi novih projekata koje nije želeo još da otkrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: