"Beldoks 2013" od 26. do 30. aprila

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks 2013" održaće se od 26. do 30. aprila u Beogradu, najavili su danas organizatori.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.03.2013.

12:23

Default images

Nakon svečanog otvaranja u Sava centru, filmovi će se prikazivati u sali Doma omladine Beograd, Dvorani kulturnog centra Beograda, Domu kulture Studentski grad i bioskopu "Fontana".

Istovremeno, program će se realizovati u Kulturnom centru Novog Sada.

Ovogodišnji program podeljen je u četiri katergorije: srpski takmičarski filmovi, srpski informativni filmovi, međunarodni takmičarski program i muzički dokumentarci.

Posebno se izdvajaju revijalni program i retrospektiva filmova Krisa Markera.

U okviru srpskog takmičarskog programa biće prikazano 10 ostvarenja: "Jugoslavija" u režiji Marte Popivode, "Drugi susret" Željka Mirkovića, "Anplagd" Mladena Kovačevića, "Kosma" Sonje Blagojević, "Albertov put" Predraga Bambića, "Prag i srpski slikari" Nenada Ognjenovića, "Dragan Wende" Dragana Von Petrovica, Vuka Maksimoviča i Lene Miler.

Uvršteni su i "Biljeg Živka Nikolića" Snežane Bajčete, "Tačno u centar" Marka Grujića i film "Arie" u režiji Branka Lazića.

Srpski informativni program donosi ostvarenja: "Ovde sam" u režiji Irene Fabri, "Vrata Srbije - Mojsinjska sveta gora" Marka Dabića i "Odavde nema nazad" Milana Smiljanića.

Međunarodni program obuhvatiće osam dokumentaraca, a organizatori su izdvojili "The Gatekeepers" u režiji Drora Moreha, "The Machine Which Makes Everything Disappear" Tanatin Gurćiani, "Elena" Petre Koste, "Pussy Riot - A Punk Prayer" koji su režirali Mika Lerner i Maksim Pozdorovkin i "Gulabi Gang", u režiji Nishthe Jain.
U filmu "The Gatekeepers" šest nekadašnjih vrhunskih obaveštajaca izraelskog Šin Beta govore ispred kamere, u dokumentarcu Tanatin Gurćiani mladi iznose svoje probleme i snove prikazujući deliće gruzijskog života, a brazilski film "Elena" predstavlja snažnu porodičnu ispovest o dubokoj vezanosti dve sestre.

Na programu je i film "Pussy Riot - A Punk Prayer" koji je izazvao veliko interesovanje javnosti, kao i dokumentarac "Gulabi Gang", koji se bavi nasiljem i poniženjem žena u porodici, u savremenom indijskom društvu.

Retrospektiva šest filmova Krisa Markera predstavlja svojevrsni omaž uticajnom francuskom reditelju, fotografu, novinaru, pesniku, piscu, putniku i inauguratoru novog stila u dokumentarnom filmu, koji je preminuo prošle godine.

Publika će imati priliku da pogleda filmove: "Le fond de l'air est rouge", "A bientôt, j'espere", "La sixieme face du Pentagone", "Puisqu'on vous dit que c'est possible", "L'ambassade" i "2084".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: