Počinje obnova "Ćuprije na Drini"

U aprilu 2013. godine u Višegradu će početi radovi na rekonstrukciji mosta Mehmed-paše Sokolovića. Ćuprija na Drini, ovekovečena u remek-delu Ive Andrića, izgrađena je 1577. godine. Tokom vekova, most je više puta bio oštećen i obnavljan...

Izvor: Izvor: Novosti/M. Kusmuk

Petak, 28.12.2012.

09:41

Default images

Neimar je, po zapovesti Mehmed-paše, bio tada čuveni Kodža-Mimar Sinan.. Odolevao je vekovima, poplavama, rušenjima i zadržao autentični izgled. Od 2007. godine ova jedinstvena građevina nalazi se i na listi zaštićenih spomenika Uneska, prenose Novosti.

Višegradska ćuprija bila je žrtva razaranja u oba svetska rata. Prilikom povlačenja 1914. godine, austrougarska vojska podigla je u vazduh jedan stub. U jesen sledeće godine, povlačeći se, i srpska vojska ruši jedan stub. Šteta je sanirana tek 1939. i 1940. godine, kada su oba stuba restaurirana na osnovu dokumentacije iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu. U Drugom svetskom ratu, tačnije 1943, most je ponovo oštećen iz strateških razloga - porušeni su treći, četvrti i šesti stub i postavljena železna konstrukcija, kako bi se preko njega moglo prelaziti. Za obnovu je 1949. korišten materijal iz Višegradske banje, od kojeg je most prvobitno i napravljen. Stručnjaci beogradske "Mostogradnje", ustanovili su krajem sedamdesetih godina prošlog veka da na stubovima postoji nekoliko pukotina, koje su se pojavile zbog saobraćaja, posebno teretnih vozila, pa je započeta još jedna rekonstrukcija.

Za obnovu koja se očekuje dogodine zadužena je Turska agencija za međunarodnu saradnju TIKA, a radove će izvoditi firma ER-BU iz Ankare. Rekonstrukcija će koštati 10 miliona konvertibilnih maraka i trajaće 600 radnih dana. Opština Višegrad je, pripremajući se za početak radova, sa mosta izmestila vodovodne cevi i telefonske kablove, a prema rečima načelnika opštine Slaviše Miškovića, u najskorije vreme biće obezbeđene i sve potrebne građevinske dozvole. Prema protokolu sa Turskom razvojnom agencijom, za obnovu je obezbeđeno nalazište sedre u Višegradskoj banji odakle je i vađena za vreme gradnje mosta, dok će stubovi i njihovi temelji biti sanirani od krečnjaka iz majdana u selu Klašnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: