Najveće otkriće u Rimu posle Foruma

Arheolozi su završili iskopavanje umetničkog centra sa 900 sedišta ispod jedne od najprometnijih raskrsnica u Rimu i nazvali ga najznačajnijim otkrićem u poslednjih 80 godina.

Izvor: Izvor: Guardian.co.uk

Četvrtak, 27.12.2012.

19:13

Default images

Umetnički centar, izgrađen za vladavine Hadrijana 123. godine n.e, imao je tri ogromne dvorane gde je rimsko plemstvo dolazilo da sluša poeziju, govore i traktate iz filozofije odmarajući se na mermernim sedištima.

Pošto je iskopavanje završeno, u rupi dubokoj 5,5 metara ispod Trga Venecija za javnost su otvorene platforma i zidine kompleksa kao i delovi elegantnog mermernog poda u zelenoj i žutoj boji, smešteni između barokne crkve i spomenika Vitoriju Emanueleu II.

Kompleks je otkriven zahvaljujući iskopavanjima za izgradnju nove linije podzemne železnice koja će ići kroz centar Rima. „Mi nemamo sredstva za ovu vrstu iskopavanja, tako da je ovaj centar ugledao svetlost dana zahvaljujući novoj liniji”, kazala je Rozela Rea, glavni arheolog, dodajući da i ruševine i nove planirane stanice mogu da koegzistiraju.

Ovaj lokalitet baca novo svetlo na Hadrijanovu ljubav prema poeziji - imperator je sam pisao pesme na latinskom i grčkom - i njegov ukus za smelu arhitekturu - iznad pesnikâ u centralnoj dvorani uzdizala se 11 metara visoka zasvođena tavanica.

Ali, posle tri veka proslavljanja umetnosti, ove dvorane su propale zajedno sa padom Rimskog carstva. U središtu glavne dvorane je ogroman komad (9 sa 5 metara) monumentalnog krova koji se srušio prilikom zemljotresa 848. godine.

Nakon zemljotresa dvorane su postepeno zatrpavane sve dok nad njima nije izgrađena bolnica u 16. veku. „Pronašli smo i noše koje su koristili pacijenti”, kazala je Rea. „Datirali smo ih zajvaljujući Karavađovim slikama na kojima se nalazi grnčarija sa istim motivima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: