Srbija: Najvažnije u kulturi u 2012

Objavljujemo listu od deset najvažnijih događaja u kulturi u Srbiji u 2012. godini, prema izboru Novinske agencije Beta:

Izvor: Beta

Sreda, 26.12.2012.

12:54

Default images

1. BUDŽET ZA KULTURU U 2013.

Budžet Ministarstva kulture Srbije za 2013. godinu smanjen je za oko 0,2 odsto u odnosu na izdvajanja u 2012. i iznosiće oko šest milijardi dinara, odnosno 0,62 odsto ukupnog budžeta. Odluka o budžetu za kulturu koju su poslanici Skupštine Srbije usvojili u novembru 2012, naišla je na oštre kritike javnosti, jer su ta izdvajanja daleko ispod regionalnog i svetskog proseka. U Crnoj Gori za kulturu izdvaja se 2,5 odsto budžeta, a međunarodni standard je 2,4 odsto. U razvijenim zemljama za kulturu se izdvaja u proseku od tri do pet odsto budžeta.

2. PREDLOZI NOVOG MINISTRA KULTURE I INFORMISANJA

Za ministra kulture i informisanja izabran je Bratislav Petković, novo lice na srpskoj političkoj sceni. Petković je po obrazovanju pozorišni režiser, a vlasnik je Muzeja automobila, pozorišne scene Moderna garaža i najstarije poslastičarnice u gradu. U prvim javnim nastupima izazvao je burne reakcije, izjavom da umetnost mora da bude patriotska i da u kulturi treba insistirati na tradicionalnim vrednostima. Negodovanje je izazvao i predlogom da se Narodni muzej izmesti u zgradu Glavne pošte. Velike kritike usledile su i posle objavljivanja spiska više od 300 najvećih poreskih dužnika, na kome se Petković našao zbog duga za porez od oko 80.000 evra.

3. SKANDAL NA STERIJINOM POZORJU

Žiri Sterijinog pozorja odlučio je prvi put u istoriji tog festivala, da ne dodeli Sterijine nagrade za glumu, najboljeg mladog glumca, kostim i scenografiju. Prema izveštajima medija, festival je završen proglašenjem najbolje predstave i dodelom nagrada "uz uzvike negodovanja i polupraznu salu". Početkom novembra direktor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović podneo je ostavku.

4. ŠTRAJK U ATELJEU 212

Veći deo glumačkog ansambla Ateljea 212 započeo je novu pozorišnu sezonu štrajkom upozorenja zahtevajući smenu upravnika Kokana Mladenovića i najavio da će 1. oktobra potpuno obustaviti rad, ako taj zahtev ne bude ispunjen. Nezadovoljstvo dela glumačkog ansambla i sukobi sa upravnikom trajali su više meseci. Ostavku Mladenovića tražilo je 25 od 33 glumca Ateljea 212 koji su upravnika optuživali za samovolju i za to što su u pojedine projekte bili uključeni glumci drugih pozorišta.

Nezadovoljni glumci i štrajkački odbor Ateljea 212 više puta su pisali gradonačelniku Beograda i gradskoj upravi zahtevajući da smene upravnika, jer je to u njihovoj nadležnosti. Višemesečne probleme u Ateljeu 212 obeležili su javni istupi zaposlenih protiv upravnika, a takodje i podrška članova ansambala drugih pozorišta. Mladenoviću je zamereno i to što je u repertoar uvrstio predstavu Olivera Frljića "Zoran Đinđić". Glumci Ateljea 212 negodovali su jer se i oni spominju u toj predstavi, dok je deo javnosti kritikovao rediteljski pristup zbog scene u kojoj jedna od junakinja povraća na srpsku zastavu.

5. OSTAVKA KOKANA MLADENOVIĆA

Upravnik pozorišta Atelje 212 Kokan Mladenović podneo je ostavku 8. novembra. Mandat Kokana Mladenovića trebalo je da bude završen 1. jula 2013. Mladenović će ostati upamćen jer otvorio raspravu o angažmanu glumaca, kada je na oglasnoj tabli istakao spisak njihove uposlenosti. Javno je prozvao glumce koji godinama primaju platu u pozorištu, a ne glume u predstavama, već rade kao slobodni umetnici. On je prvi upravnik nekog pozorišta koji je saopštio da su za tri godine glumci iz tog ansambla odbili 42 uloge i time naneli štetu pozorištu od šest miliona dinara. Tokom Mladenovićevog mandata broj gledalaca i izvedenih predstava u Ateljeu 212 bio je u porastu.

6. KADROVSKE SMENE U KULTURNIM USTANOVAMA I INSTITUCIJAMA

Dolaskom nove Vlade u većini kulturnih institucija i ustanova došlo je do smene u upravi, u mnogim slučajevima i bez poštovanja procedure i saglasnosti nadležnih tela. Smenjen je upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović. Direktor baleta Brus Stajvel sam je podneo ostavku, ali će njegov odlazak ostati upamćen zbog pisma javnosti u kome je izneo sve probleme sa kojima je suočen balet u tom teatru. Stajvel je pored ostalog naveo da baletski ansambl ima 97 igrača, od kojih bi mnogi trebalo da budu penzionisani jer više nisu u stanju da učestvuju u predstavama. Kritikovao je sistem u kome se toleriše bahatost i sprečava inicijativa i time doprineo raspravi o pozorišnom sistemu i statusu umetnika.

7. GOSTOVANJA

Predstava "Henri Šesti" Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Nikite Milivojevića, sa velikim uspehom gostovala je u londonskom Gloub teatru. Predstava je učestvovala na Šekspirovom festivalu, zajedno sa pozorištima iz 37 zemalja sveta.

8. PARADA

Film Srđana Dragojevića "Parada" osvojio je nagradu publike "Panorama" na 62. filmskom festivalu u Berlinu koji je održan od 9. do 19. februara. Do sada, film "Parada" (snimljen budžetom manjim od milion evra), osvojio je 27 nagrada na brojnim festivalima u Evropi i svetu. "Parada" je 15. juna prikazana u Strazburu, u Savetu Evrope, a nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izabralo je Dragojevićev film da bude prikazan u 22 zemlje Evrope u organizaciji nemačkih ambasada u tim državama.

9. MUZEJI

Ni ove godine nisu otvoreni Narodni muzej u Beogradu i Muzej savremene umetnosti. Završetak delimične obnove Muzeja savremene umetnosti najavljen je za 2013, a i dalje je neizvesno kada će početi obnova Narodnog muzeja. Završena je obnova Muzeja Vuka i Dositeja, Muzej Konkordija u Vršcu, Narodni muzej u Kruševcu, Poštanski muzej u Beogradu.

10. SMENA UPRAVNIKA NARODNE BIBLIOTEKE

Odlukom Vlade Srbije u januaru 2012. smenjen je dugogodišnji upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić. Takva odluka doneta je jer je Ugričić potpisao proglas Foruma pisaca koji se usprotivio "hajci" na crnogorskog pisca i savetnika predsednika crnogorskog parlamenta Andreja Nikolaidisa.

Nikolaidis je prethodno napisao da bi bio "civilizacijski iskorak" da je aktivirana ekplozivna naprava u hali "Borik" u Banjaluci na proslavi 20. godišnjice Republike Srpske, kojoj su prisustvovali politički i verski predstavnici Srbije i Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: