NS Koncert godine: Svi u glas za Tustu

Najzvučnije ime Koncerta godine, održanog u velikoj sali novosadskog Spensa u subotu uveče 22. decembra bilo je zagrebačko Hladno pivo, ali je sudeći po reakcijama publike najbolji nastup imao bosanski sastav Dubioza kolektiv.

Izvor: Piše: Vanja Ðuriæ

Ponedeljak, 24.12.2012.

10:55

Default images

Uz Dubiozu se pevalo „u glas“, palili su se upaljači, a nije izostao ni bis posle kojeg je usledio najveći hit „Kokuz“. Međutim, ovaj koncert nije bio samo prikaz aktuelne muzičke scene regiona, već i prilika za prisećanje na legendarnog frontmena benda KUD Idijoti, Branka Črnca Tustu, koji je nedavno preminuo.

Tusti u čast, odnosno snimkom koncerta KUD Idijota sa Exit festivala 2010. godine, najpoznatiji novosadski koncert – „Koncert godine“ zvanično je počeo u 16 časova. Parter hale već su ispunili fanovi benda S.A.R.S. koji je prvi nastupio na glavnoj bini. Program se kao i prošle godine odvijao na dve bine, glavnoj i bini „Bez prekida“ na kojoj su se mogli čuti mali ili nedovoljno afirmisani bendovi, koje su glasanjem odabrali Fejsbuk fanovi Koncerta godine.

Pauze na novosadskoj pank rok žurci godine nije bilo, pa su se na maloj bini mogli čuti Impuls, ska i rege ritmovi i bend ZAA, potom Iskaz, Saša 21, Trula koalicija, Čovek bez sluha i Feud. Iako su kruševački ZAA i kragujevački Čovek bez sluha imali odlične svirke, Trula koalicija je dobila najveću podršku publike, pretpostavlja se na račun stare slave i hitova poput „Alkoholičarke“. Osim toga, dobar deo publike, nije uopšte mogao ni da čuje šta se dešava na bini „Bez prekida“ jer ozvučenje nije bilo dovoljno glasno da dopre do svih u sali.

Ovaj nedostatak organizatori bi sledeće godine mogli da otklone, jer je ovo prilika da se čuju kvalitetni bendovi koji su na početku karijere i koje ćemo možda već na nekom od narednih Koncerata slušati kako praše sa glavne bine.
Sa velikog stejdža, posle grupe S.A.R.S. usledila su poznata imena domaće scene kao što su Orthodox Celts, Block Out, a onda i oni koji već tradicionalno podignu atmosferu za stepen više - Eyesburn, Ritam nereda i Dubioza kolektiv, koji posle ovog nastupa zasigurno ima još veći broj fanova u Srbiji.

Posle osam sati dobre svirke različitih bendova, došlo je vreme za Hladno pivo, zbog kojih su se verovatno i prvi put u istoriji Koncerata godine sve karte rasprodale tri dana pre ovog muzičkog događaja.

Tišina, pale se reflektori, vrištanje i prvi taktovi pesme „Šamar“ popularnog pank benda iz Zagreba. Uz obećanje da neće mnogo „gnjaviti“ publiku pričom, frontmen Hladnog piva Mile Kekin ipak je imao potrebu da s vremena na vreme kaže koliko su srećni što prvi put sviraju na Koncertu godine.

Hitovi su se ređali, oni nešto stariji kao što su „Zimmer frei“ i „Bačkizagre stuhpa šeja“ a onda i noviji „Supermen“, „Biološki sat“, „Ezoterija“, „Pravo ja“... Trenutak koji je Kekin nazvao „orgazmom“ dogodio se kada je cela sala bila pratnja za pesmu „Nije sve tako sivo“, a frontmen zagrebačkih pankera obećao je i da će se upravo taj snimak naći na njihovom YouTube kanalu.

Sat vremena svirke nije dovoljno za sve pesme iz diskografije Hladnog piva, ali bar ona koju svi vole i znaju - „Pitala si me“ nije izostala. Iako taj singl važi za „najljubavniji“ u hjihovom repertoaru, najemotivniji trenutak na Koncertu ipak je izazvalo nešto što je usledio po završetku zvaničnog nastupa Hladnog piva.

Sa bine se čulo „Ja sjećam se“ KUD Idijota, ali ovaj put nije bilo prepoznatljivog Tustinog glasa, već su njemu u čast ovu numeru izveli članovi Hladnog piva, Atheist Rapa i Dubioze kolektiv. Pevala je i publika, svi kao jedan, za Tustu. Koncert su oko tri sata posle ponoći zatvorili reperi Sve barabe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: