Pijev život: 3D konačno ima smisla

Čuveni azijski reditelj Ang Li snimio je svoj prvi film u 3D tehnologiji, konačno dokazujući kako trodimenzionalnost filmske priče zaista može biti u funkciji umetnosti.

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Četvrtak, 13.12.2012.

13:18

Default images

Pre jedva nešto više od godinu dana, među vestima na ovim stranicama kulture pojavila se jedna sa naslovom “Hugo – 3D konačno ima smisla”. U tekstu o prvom 3D filmu legendarnog Martina Skorsezea bili su sumirani komentari na račun filma “Hugo”, koji su uglavnom isticali usavršenost 3D tehnologije i njenu prikladnost filmskoj priči. Nažalost, domaća publika (iz nepoznatih razloga) nije bila u prilici da pogleda “Huga” u bioskopima u 3D-u. Godinu dana kasnije filmofili u Srbiji konačno će moći da pogledaju filmsko ostvarenje u kojem je “treća dimenzija” na svom mestu, za šta se pobrinuo ništa manje legendarni reditelj Ang Li.

Mladić i bengalski tigar provode dvesta dana u omalenom čamcu za spasavanje, pokušavajući da prežive izgubljeni na okeanskoj pučini. Čini se ne preterano zanimljiva priča za film duži od dva sata. Međutim, “Pijev život”, rađen prema istoimenoj knjizi poznatog kanadskog pisca Jana Martela, donosi više uzbuđenja i akcije nego bilo koji ovogodišnji holivudski hit, uz prepoznatiljivu magičnu estetiku Anga Lija.

Da priča bude još jasnija, evo nekoliko dodatnih informacija: porodica mladog Indijca Pija, čiji otac drži zoološki vrt, odlučuje da se preseli u Kanadu, noseći sa sobom sve životinje. Međutim, tragičan brodolom uništiće živote većine ljudi i životinja na tom putovanju, pa će Pi morati, sa još nekoliko životinja, da krene u borbu za život, izgubljen u plavetnilu okeana. To je sve što za sada treba da znate.
Ekranizacija filma pripremana je skoro deceniju, a kroz projekat se prošetalo nekoliko reditelja uključujući Alfonsa Kuarona i Žan Pjer Žanea. Prvi izbor studija “20 Centery Fox” bio je ipak reditelj M. Najt Šajmalan (Šesto čulo) koji se povukao iz projekta ne želeći da za njegovo ime bude vezan još jedan film sa neočekivanim obrtom. Umesto ovog, prihvatio je da režira film “Gospa iz vode”?!

U čemu je tajna trodimenzionalnosti Lijeve režije? Za razliku od većine 3D filmova koje smo gledali tokom poslednje dve godine, a koji se značajno nisu razlikovali od svojih dvodimenzionalnih verzija, “Pijev život” koristi treću dimenziju na pravi način.

Poenta nije (ili bar ne bi trebalo da bude) u tome da junak sa platna baci pesak publici u lice, na šta će ona odreagovati kao da se to zaista desilo. U “Pijevom životu” takvih scena nema mnogo, mada se treba čuvati nekoliko tigrovih napada. Čar ove trodimenzionalnosti je upravo u neverovatnoj realističnosti, pa gledalac sve vreme zaista ima osećaj kao da se nalazi na malenom čamcu negde nasred mora. Neverovatno raskošni pejzaži, oluje i zalasci sunca deluju kao da su tu, pred vašim očima, tigar zaista reži na vas a beskrajno plavetnilo podvodnog sveta istražujete poput najspretnijih ronilaca. Tome najviše doprinose mašta i pametni rediteljski postupci Anga Lija koji je znao kako da 3D tehnologiju ne iskoristi kao jeftini trik već kao vernu sluškinju filmske umetnosti.

Elem, kada je o umetnosti reč, “Pijev život” ne zaostaje značajno za ostalim Lijevim ostvarenjima, iako je primetno da je u ovom slučaju vizuelni momenat prevagnuo nad glumačkim.

Premda je reditelj mesecima tražio mladića za glavnu ulogu, reklo bi se da od tri hiljade kandidata nije napravio najsrećniji izbor. Sedamnaestogodišnji Suraj Šarma tek na momente uspeva da dočara teška stanja kroz koja njegov lik prolazi. Njegova neubedljivost u određenim scenama može pokvariti filmsku magiju, pa će se gledalac češće uzbuditi zbog poteškoća na koje nailaze životinje u brobi za opstanak. Osim Pija i tigra, ostale uloge u filmu uglavnom nisu mnogo značajne (ili bar tako izgleda) pa su i njihova tumačenja jednostavno bleda.
Zahvaljujući nesumnjivo zanimljivom književnom predlošku, Li je na raspolaganju imao paletu motiva, događaja i emocija, pa se “Pijev život” tako šeta od Nojeve barke preko Robinzona Krusoa do Splava meduze. Manipulišući ljubavlju prema životinjama i iskonskom borbom za život, reditelj uspeva da sve vreme šeta napetost po ivici noža, držeći gledaoca na ivici sedišta.

Izvrstan u pripovedanju, Li i ovoga puta lagano uvlači gledaoca u priču, da bi ga u svega nekoliko minuta izbacio u opasno, modro, prozračno okruženje gde vlada jedinstvena i jednostavna parola: “Snađi se!”. A kada se već nađete pod otvorenim nebom, imate dovoljno vremena da proživite sva psihološka stanja. Uprkos ne toliko blistavim glumačkim doprinosima gledalac ipak oseća bespomoćnost, usamljenost, strah i oduševljenje pred prirodom koju oseća Pi, poslednji čovek na svetu. Tako je film zaokružio i svoju treću dimenziju.

Film “Pijev život” u Srbiji će premijerno biti prikazan 18. decembra, a dva dana kasnije naći će se na redovnom bioskopskom repertoaru.

PROČITAJTE: Ang Li – Nevinost i odrastanje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: