Izložba o Andriću u Španiji

U Gradskoj biblioteci Valjekas u Madridu ambasador Republike Srbije Danko Prokić 8. novembra je otvorio izložbu ''Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata'', saopšteno je iz Muzeja grada Beograda.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.11.2012.

15:40

Default images

Ko je kome pomogao, pisac diplomati ili obratno, tema je ove studijske izložbe koja je tokom 2011. godine, u čast 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost i 120 godina od Andrićevog rođenja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Beograda, gostovala u mnogim evropskim gradovima - u italijanskoj Gorici, u Trstu i Trevizu, Budimpešti, Bukureštu, Temišvaru, Solunu, Lajpcigu, Minhenu i Frankfurtu, Parizu, a sada i Madridu, gradu za koji je Andrić bio vezan i svojom diplomatskom misijom i književnim stvaralaštvom.

Andrić je 1928. i 1929. godine bio na službi u Madridu, u vreme proslave velikog i značajnog jubilej povodom 100 godina od smrti velikog slikara Franciska Goje, u Muzeju Prado.

Nobelovac je mesecima nedeljom odlazio u Prado da posmatra Gojine radove i iz tog neobičnog duhovnog susreta dve kulture i dva udaljena vremena, nastalo je čuveno Andrićevo delo ''''Razgovor s Gojom", njegov poetski, duhovni i filozofski traktat, koji će se uskoro pojaviti u prevodu na španski jezik. Andrić je čitao španske pisce u originalu, a Servantesov ''Don Kihot", staro i retko izdanje koje je sebi nabavio u Madridu, uvek je bio uz njega u trenucima misaonih i stvaralačkih napora.

Ova izložba će boraviti šest meseci u tri biblioteke Madrida, a onda će putovati po drugim gradovima Španije.

U ime Muzeja grada Beograda, otvaranju je prisustvovala muzejski savetnik, autor izložbe Tatjana Korićanac uz predstavnike gradske vlasti i zvaničnike opštine Madrida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: