Na vidiku svetski izdavački gigant

Izdavačka kuća Pirson (Pearson) objavila je da će spojiti svoj ogranak Pingvin buks (Penguin Books) sa Rendom Hausom (Random Haus) nemačke kompanije Bertelsman, čime će se formirati vodeća svetska izdavačka kompanija.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.10.2012.

15:16

Default images

Grupa za obrazovanje i medije Pirson navela je danas da će novoformirana izdavačka firma biti nazvana Penguin Random House čime će pod istim krovom biti pisci Ken Folet, Teri Pračet, E.L. Džejms i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade Mo Jan.

Bertelsman će posedovati 53 odsto novoformirane firme, Pirson 47 odsto, a obe strane su se obavezale da u zajedničkoj kompaniji ostanu najmanje tri godine.

U medijima se pojavio izveštaj ovog vikenda da kompanija “Njuz korporejšn” (News Corporation) Ruperta Merdoka planira da ponudi da kupi firmu Pingvin, prenosi Bi-bi-si (BBC).

Analitičari su smatrali da bi to bilo bolje jer bi bio unet svež novac u kompanju.

Pirson je, međutim, istakao prednosti koje ima velika spojena kompanija i uštede koje mogu da se naprave.
Foto: Beta
Generalna direktorka Pirsona Merdžori Skardino naglasila je da će ova dva izdavačka kao udruženi moći da dele veliki deo troškova, više da investiraju u autore i čitalačku publiku i da budu smeliji u isprobavanju novih modela u svetu digitalnih knjiga i digitalnih čitača.

Skardino je najavila odlazak iz kompanije posle 16 godina na njenom čelu, što je podstaklo nagađanja da će grupa prodati svoju preostalu imovinu u medijima, kao na primer grupu FT, koja izdaje “Fajnenšel tajms” (Financial Times).

Bertelsman, evropska najveća medijska grupa i vlasnik evropske televizije RTL, takođe je usred reorganizacije.

Njegov Rendom Haus je imao ogroman izdavački uspeh sa trilogijom "Pedeset nijansi siva" od E.L. Džejms, čija su izdanja na engleskom prodata u 30 miliona pripmeraka između marta i juna, pola u džepnom izdanju i pola u elektronskom izdanju.
Foto: Beta
Dok je Rendom haus jak u Britaniji i SAD, Pingvin buks je najveći svetski izdavački brend sa jakim prisustvom na tržištima koja se ubrzano razvijaju.

Na osnovu najnovijih finansijskih izveštaja te dve kompanije njihova zajednička firma imaće prihode od oko 2,5 milijardi funti (3,1 milijardu evra), i držaće oko četvrtinu tržišta u Britaniji i SAD.

Spajanje dve firme treba da odobre regulatorna tela, ali se očekuje da će to biti završeno u drugoj polovini iduće godine.

Spajanje kuća Pingvin buks i Rendom haus predstavlja prvi takav poduhvat među šest vodećih izdavača u svetu. Ostali su Ašet (Hachette) HarperKolins (HarperCollins), Makmilan (Macmillan) i Sajmon i Šuster (Simon & Schuster).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: