Svetski dan audiovizuelne baštine

Danas, 27. oktobra, obeležava se Svetski dan audiovizuelne baštine, a Jugoslovenska kinoteka ga dočekuje sa uvećanim fondom obnovljene filmske građe iz istorije srpske kinematografije.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.10.2012.

14:34

Default images

Poslednjih godina, zahvaljujući sredstvima Ministarstva za kulturu Srbije, u Arhivu je restaurisano, a potom na 35-milimetarsku filmsku traku ponovo kopirano oko 70 najugroženijih ostvarenja domaćih autora, saopštila je Kinoteka.

Svetski dan audiovizuelne baštine ustanovljen je upravo u Beogradu 1980. godine, na kongresu UNESCO-a. Tome je izuzetno doprineo Vladimir Pogačić - dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, Svetske federacije filmskih arhiva i Saveta za film i televiziju pri UNESCO-u.

U skladu sa tada donetim preporukama je i primarni zadatak svakog nacionalnog filmskog arhiva da prikuplja i trajno čuva filmove i filmsku građu i prati sve savremene tokove u zaštiti zapaljive, crno-bele i filmske trake u boji, ističu u Kinoteci.

Osnivanjem Digitalnog odeljenja, Arhiv Jugoslovenske kinoteke je 2008. postao regionalni centar za digitalizaciju filmskog kulturnog nasleđa.

Kao ilustraciju onoga što je poslednjih godina u Jugoslovenskoj kinoteci rađeno na zaštiti i očuvanju filmske baštine, u Arhivu ističu materijale pionira srpske kinematografije Ðoke Bogdanovića iz Balkanskih ratova, koji su pronađeni i restaurirani.

Za značajne stare srpske filmove nove kopije izrađuju se u Mađarskoj filmskoj laboratoriji u Budimpešti.

Interesantno je da je mađarski film "Oliver Tvist" Martona Garaša iz 1919. godine, koji je decenijama smatran za izgubljen, nedavno otkriven u našem Arhivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: