"Drugi susret" premijerno u Srbiji

Dokumentarni film Željka Mirkovića "Drugi susret", nakon uspešnih pretpremijera u Njujorku 13. oktobra i Vašingtonu 15. oktobra, imaće četiri premijerne projekcije u Srbiji - od 29. oktobra do 1. novembra, najavio je Balkanski fond za demokratiju.

Izvor: B92

Petak, 26.10.2012.

18:32

Default images

Film o susretu pilota "nevidljivog" aviona F-117A Dejla Zelka i komadanta jedinice koja ga je oborila 1999. godine tokom NATO bombardovanja Jugoslavije Zoltana Danija, biće prikazan 29. oktobra u Domu omladine Beograd, 30. oktobra u novosadskom bioskopu "Arena".

Niška publika će imati priliku da ga pogleda 31. oktobra u bioskopu "Kupina", dok je četvrta projekcija zakazana 1. novembra u Danijevom rodnom Kovinu (Kulturni centar).

Svim projekcijama prisustvovaće junaci filma Zoltan Dani i Dejl Zelko sa svojim porodicama, kao i autor.

"Drugi susret" pretpremijerno je prikazan i u okviru drugog Beogradskog bezbednosnog foruma, 21. septembra u hotelu "Hajat" i tom prilikom Mirković je Tanjugu rekao da je film rezultat "jedne avanture, putovanja dugog pet godina koje je uključilo tri porodice - Zoltanovu, Dejlovu i njegovu".

"Mi smo zajedno bili deo ovog velikog puta, zato što smo delili iste vrednosti - verovali smo u porodicu, verovali smo da, iako svi pričaju o miru, a ruše ga, da je poruka mira još uvek moguća, i da nada još uvek nije mrtva", rekao je reditelj.

"Drugi susret", u produkciji kompanije "Optimistik film", donosi emotivnu ljudsku priču o jedinstvenom susretu između Zelka i Danija, 12 godina nakon njihovog prvog susreta na radaru 1999.

Mirković, koji je autor i dokumentarnog filma "21. sekund" o Zoltanu Daniju, primetio je da "Drugi susret" komunicira sa ljudskom dušom i sa svakim pojedincem, što je potvrđeno i na projekcijama u SAD.

Snimanje filma su finansijski pomogli Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Ambasada SAD u Srbiji, Balkanski fond za demokratiju, Grad Niš, opštine Pantelej, Medijana i Apatin.

Film su zvanično podržali Kabinet predsednika Republike Srbije, Ministarstvo odbrane Srbije, ambasade Češke i Holandije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: