Andrićeva nagrada za M. Marčetića

Književniku Milovanu Marčetiću dodeljena je Andrićeva nagrada za 2011. godinu za priču "Izlazak" objavljenu u ''Književnom listu''.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.09.2012.

20:07

Default images

Odluku, većinom glasova, doneo je žiri za dodelu Andrićeve nagrade u sastavu predsednik Slobodan Vladušić, Mihajlo Pantić i Aleksandar Gatalica, razmotrivši zbirke pripovedaka i periodiku iz 2011. godine na današnjem sastanku uz Zadužbini Ive Andrića, saopšteno je iz te ustanove.

Priča Milovana Marčetića ''Izlazak'' izdvojila se iz prošlogodišnje srazmerno bogate i vredne pripovedačke produkcije neobičnim, umetnički sugestivnim transponovanjem naše neposredne stvarnosti, navodi se u saopštenju žirija.

''Blisko nekim Andrićevim nastojanjima da se odgovori na izazove doba u kojem je živeo, Marčetć je ispripovedao priču iz neobične, gotovo iznenađujuće prespektive, funkcionalno uposlenim jezikom i sa nemalom snagom istinske alegorije'', dodaje se u saopštenju.

Marčetić je rođen 1953. godine u Prijedoru. Bio je glavni urednik u ''Književnoj reči'', glavni urednik časopisa ''Reč i književnost'', osnivač i glavni urednik ''Beogradskog književnog časopisa''.

Studirao je Opštu književnost s teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju i prozu. Predsednik je Upravnog odbora Srpskog književnog društva.

Objavio je knjige - ''Dan dvadeset hiljada pasa'' (1982), ''Načini iščezavanja'' (1986), ''Bez imena, bez lica'' (1990), ''Životi pesnika'' (1996)...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: