Stranded Horse u Novom Sadu 4.10.

U četvrtak 4. oktobra u 21h u novosadskom klubu CK13 nastupiće francuski kantautor Jan Tambur - poznatiji kao Stranded Horse, a muzičko veče će otvoriti Nikola Nešković - (izmenavremena).

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

13:35

Default images

Iza imena Stranded Horse krije se francuski kantautor Yann Tambour i njegova interesantna i melanholična muzika sastavljena od gitare i jednog neuobičajenog instrumenta-dvadesetjedno žičane kore. Kora svoje korene vuče iz Zapadne Afrike, ali je Yann u svojoj interpretaciji koristi u efektnom i unikatnom dočaravanju kombinacije folka i zvuka koji bi najbliže mogli porediti sa autorima kao što su Tim Buckley, Arthur Lee, Peter Broderick...

Ovaj rustični zvuk propraćen odličnim tekstovima i laganom, intimnom atmosferom zabeležen je i na njegovom novom, drugom po redu, albumu „Humbling Tides“ (treba napomenuti da je ovo, u stvari prvo izdanje pomenutog muzičara pod ovim imenom). Sam autor ga karakteriše kao album koji je prikladan za „dnevne muzičke promene raspoloženja“ a ono što ga čini još unikatnijim su lokacije na kojima je nastao - obale Bristola i Normandije. Dopunjene sa čelom i violiama pesme kao što su „Swaying eels“ i „Shields“ nas na pravi način uvode u taj folk pejsaž a izdanje krije i neke kompozicije u stilu francuske šansone pa čak i delta bluza. Za sve ljubitelje vrhunske melanholije tu je i omaž grupi The Smiths, sjajna obrada pesme "What difference does it make".

Ono što je svakako vredno pomena u doživljaju Stranded Horse-a upravo je instrument kora. On, pored svog toplog i nesvakidašnjeg zvuka nadopunjuje nedostatak ostalih instrumenata i omogućuje Yannu da svoje pesme prenese publici u punoj i bogatoj interpretaciji.



Kao predgrupa Yannu Tambouru nastupiće novosadski kantautor Nikola Nešković aka (izmenavremena). Prvo što pada u uho u vezi sa njegovom muzikom je dobro savladana kantautorska lekcija, koja je očigledno našla podsticaj kako u američkim (Tim Buckley, Neil Young, Bob Dylan, Josh T. Pearson, Bonnie Prince Billy) tako i u uzorima sa ovih prostora (Darko Rundek, Zoran Predin, Arsen Dedić).

Njegov melanholičan folk blues je introspektivan i duboko proživljen, a Nikola ima topao vokal koji odlično pristaje takvoj vrsti muzike. Koncertom u CK13 (izmenavremena) predstaviće i pesme sa novog albuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: