Plesna predstava večeras na Bitefu

Plesna predstava "Suviše smrtni" britanske autorke indijskog porekla Šobane Džejasing, u izvođenju članova njene plesne trupe iz Londona, večeras (20. 9) je na programu 46. Bitefa.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

10:39

Default images

Novo delo Džejasingove, nastalo za crkve u evropskim gradovima, uključujući Veneciju, London, Vuster i Stokholm, u trajanju od 20 minuta, beogradska publika će imati priliku da vidi u Franjevačkom samostanu u Zemunu, a planirana su tri izvođenja: od 20, 21 i 22 časa.

Inspirisana dramatičnom arhitekturom crkvi, upečatljiva koreografija Džejasingove suprotstavlja i dopunjava ritmove i oblike ovih istorijskih zdanja, objasnio je organizator festivala.

U delu se istražuju pojmovi vezani za crkvu kao mesto ispitivanja, ali i utehe i nudi se intiman i zamišljen predah od užurbane galame na ulicama.
"Suviše smrtni" istražuje kako čovekovu ranjivost tako i njegovu istrajnost usred dramatičnog ambijenta koji odjekuje istorijom.

Koreografija Džejasingove nudi iznenadjujuće nove perspektive sa plesačima koji se preko crkvenih klupa zapućuju "na moćno i čudesno putovanje".

"Moj rad odražava neke karakteristike klasičnog indijskog plesa koji sam proučavala, mahom kada je reč o težini, izolacii i kombinaciji detalja i brzine. Ono što me je uvek interesovalo je zapravo urbano telo sa svojom kombinacijom uticaja i veza", rekla je Džejasing Tanjugu.

Objašnjavajući kako je došla na ideju da izvodi u crkvi, Džejasing je rekla da ju je zapravo jedan sveštenik u Londonu pitao da osmisli koreografiju za jednu malu ckrvu.

"Taj skeč je trajao svega pet minuta i igrala je samo jedna osoba, ali mi je pokazao mogućnosti koji su postali osnova za 'Suviše smrtni'", rekla je ona.

"Crkve su zgrade koje ostavljaju utisak i 'Suviše smrtni' je moj odgovor na zgradu i njenu istorijsku povezanost sa životima ljudi", dodala je Džejasing o koreografiji koju su kritičari nazvali "dražesnom", "inteligentnom" i "savršenom smešom poezije, intelekta i lepote".

Još tri izvođenja zakazana su za petak (21. 9) u 20, 21 i 22 časa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: