Konferencija PEN-a uskoro u BG-u

Četvrta regionalna konferencija Srpskog PEN centra, pod nazivom „Odbrana poezije, poetika novog iskustva”, biće održana od prvog do četvrtog novembra, najavljeno je juče u prostorijama srpskog PEN-a.

Izvor: Izvor: politika.rs, M. Sretenoviæ

Sreda, 19.09.2012.

09:03

Default images

Pesnik Vladimir Kopicl preneo je utiske sa 78. međunarodnog kongresa PEN-a, održanog pre nekoliko dana u Južnoj Koreji, na kojem je za potpredsednicu Međunarodnog PEN centra izabrana naša književnica i predsednica srpskog PEN-a Vida Ognjenović, koja je dobila 69 od ukupno 75 glasova. Za predsednika je ponovo izabran kanadski pisac Džon Rastol Sol, a dosadašnji potpredsednici, podsetimo, bili su Mario Vargas Ljosa, Ronald Harvud, Đerđ Konrad, prenosi Politika.

– Iz sveta smo dobili pohvale za prošlogodišnju organizaciju međunarodnog PEN kongresa u Beogradu, na kojem je učestvovalo 89 delegacija što je u samom vrhu po posećenosti ovakvih skupova. Tada smo doneli rezoluciju u oblasti jezičkih prava, manifest o pravu izražavanja na manjinskim jezicima, osnovali balkansku mrežu PEN centra, istakao je Kopicl.

Prema njegovim rečima, najveće interesovanje prisutnih delegacija u Južnoj Koreji vladalo je za odbor PEN-a „Pisci u zatvoru”, koji se zalaže za prava ugroženih književnika širom sveta. Kako je navedeno, u Africi je trenutno lišeno slobode 48 autora, u Aziji 77, a u Južnoj Americi, samo od prošlog kongresa, ubijeno je dvadeset dvoje pisaca i novinara. Međunarodni PEN centar usvojio je nekoliko rezolucija u kojima, u skladu sa međunarodnim pravom, traži poboljšanje položaja ovih književnika i njihovo oslobađanje koje će biti zatraženo od zvaničnika njihovih zemalja, naglasio je Kopicl.

Kako je dodao, na aktuelnom kongresu najviše se debatovalo o sprezi književnosti, medija i ljudskih prava, i o slobodi izražavanja iznetoj putem digitalnih tehnologija. Na ovom skupu, takođe, Komitet za mir svetskog PEN centra podržao je pravo Baskijaca na baskijski jezik, založio se za zaštitu sirijskih pisaca i blogera, kao i za osnivanje Oksitanskog PEN centra, u francuskoj južnoj regiji Oksitaniji, s tendencijom čuvanja malih jezika.

Vida Ognjenović je ispričala svoje utiske rekavši da Južna Koreja ulaže dosta sredstava u kulturni život, da književnost tamo cveta, dodajući da su nacionalnu kulturu domaćini prikazali u najboljem svetlu, priredivši gostima obilaske najvećih muzeja i budističkih hramova.

„Na kongresu je učestvovalo 100 pisaca iz Južne Koreje. Bilo je priređeno i veče severnokorejskih književnika koji su prebegli u Južnu Koreju. Oni su posetiocima opisali svoje bekstvo, i način kako su dospeli, kako sami kažu, do slobode”, rekla je Vida Ognjenović.

Komentarišući izbor za potpredsednicu Međunarodnog PEN centra književnica je istaklada joj imponuje izbor kolega na ovu funkciju, i naglasila da nije reč samo o počasnoj dužnosti već ona podrazumeva nove ideje, unapređenje saradnje i učestvovanje u odlučivanju.

Sledeće godine međunarodni kongres PEN centra biće održan na Islandu, u Rejkjaviku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: