Vinča ponovo otvorena za javnost

Posle dve godine renoviranja tokom kojih je Arheološko nalazište Vinča bilo zatvoreno za posetioce, nova stalna postavka biće otvorena 20. septembra, najavljeno je u Turističkoj organizaciji Srbije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.09.2012.

18:03

Default images

Direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović-Prodanović rekla je da je nalazište ponovo funkcionalno, nakon što su pre dve godine zbog klizišta i bezbednosti posetilaca bili primorani da ga zatvore za posetioce.

"Lokalitet mora da živi, publika mora da ima pristup, trudili smo se dve godine koliko god smo mogli, uz pomoć Ministarstva kulture i Skupštine grada da omogućimo da se bar deo nalazišta otvori za posetioce", kazala je direktorka Muzeja grada Beograda koji već deset godina brine o nalazištu u Vinči.

Prema rečima kustosa ovog muzeja Milorada Ignjatovića, jednog od najzaslužnijih što će nova izložbena postavka u Vinči biti otvorena, novom postavkom su hteli da prikažu kontinuitet istraživanja nalazišta koja neprekidno traju sto godina, i kontinuitet života u Vinči koji "iskače" iz svih okvira poznatih danas.
Rekonstrukcija vinèanske kuæe
Tokom neolita, u periodu dužem od hiljadu godina, jedni pored drugih u Vinči su živeli i radili ribari, zemljoradnici, tkači, grnčari, lovci, stočari, vračevi, kamenoresci, i bogatstvo nalaza i njena dugotrajnost pokazuju da je to naselje predstavljalo istaknuto mesto u lokalnim i regionalnim okvirima, naveo je Ignjatović.

On je istakao da je Vinča bitna za kulturu i nauku Srbije i da se za ovo arheološko nalazište moraju izdvojiti veća sredstva nego do sada.
Izložbeni prostor je samo renoviran, isti je kao pre, samo je funkcionalniji, kazao je Ignjatović itičući da nije dovoljan da se napravi spektakularna izložba kakvu Vinča zaslužuje.

Zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković ocenio je da arheološko nalazište Vinča svrstava Beograd u jedan od najstarijih gradova na svetu i da obavezuje na nastavak radova.

Nova muzeološka postavka u Vinči je jedan od 150 besplatnih programa koji će građani moći da posete u okviru manifestacije "Dani evropske kuturne baštine" koji su počeli juče, a za termine odlaska zadužena je Turistička organizacija Beograda koja će o tome informisati putem medija, kazao je Peković.

Prema rečima arheologa i profesora dr Nenada Tasića, koji već godinama istražuje nalazište u Vinči, nova postavka sa 200 artefakata nije ni naznaka onoga što bi Vinča mogla da bude.

Ona bi mogla da bude desetostruko veća jer značaj arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči nije samo u ostacima iz neolita, na kontinuitet naseljavanja Vinče ukazuje otkriće jama iz bakarnog i bronzanog doba, kao i srednjevekovne nekropole, kazao je Tasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: