Prvo otvaranje Pavićevog legata

Legat Milorada Pavića, koji je ovaj pisac ostavio svom rodnom gradu Beogradu, biće prvi put otvoren za javnost krajem septembra, tokom manifestacije „Dan evropske baštine“.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

15:55

Default images

Ove godine tema „Dana evropske baštine“ je darivanje i zadužbinarstvo, pa će tim povodom legat našeg čuvenog pisca biti otvoren 23., 25. i 27. septembra od 12h do 13h. Prijavljivanje posete se može zakazati na svim info pultovima Turističke organizacije Beograda.

Milorad Pavić je Beogradu zaveštao sve svoje rukopise, knjige, arhivu, biblioteku od više hiljada naslova, pisaći sto iz 18. veka, kao i dve uljane slike iz istog perioda, opisane u njegovom romanu Predeo slikan čajem.

Posetioci će moći ovom prilikom da vide prostor u kojem je pisac stvarao, preko 300 prevedenih knjiga na 36 jezika, rukopis Hazarskog rečnika, lična pisma i posvete velikih svetskih pisaca od Umberta Eka do Roberta Kuvera...

Legat je osnovala Skupština grada Beograda, a o njemu se stara piščeva supruga, književnica Jasmina Mihajlović.

Treba podsetiti da je Pavić autor dvojezične srpsko-engleske monografije Kratka istorija Beograda, kao i zbirke Nove beogradske priče. Njegov spomenik se nalazi u srcu Beograda, na Tašmajdanu, dok je u centru Moskve Pavićevo poprsje postavljeno na 80-godišnjicu njegovog života u Aleji svetskih pisaca i nalazi se između Dantea i Džojsa.

Autorska prava na Pavićeve knjige drži njegova supruga, dok je grad Beograd vlasnik pomenutih dobara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: