Umetnost na odeljenju psihijatrije

Na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra u Beogradu i u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Vršcu trenutno se sprovode dva umetnička projekta namenjena osobama sa problemima mentalnog zdravlja.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

12:47

Default images

Projekti “ReMind03” i “ReMind04” za cilj imaju, pre svega, osnaživanje osoba sa problemima mentalnog zdravlja putem umetničkog stvaralaštva, skretanje pažnje javnosti i povećanje vidljivosti tema i problema sa kojima se ovi ljudi suočavaju, navode iz udruženja “Prostor” koje organizuje pomenute projekte.

U oktobru će u okviru Kongresa organizovanog od strane Kliničkog centra biti organizovana izložba u foajeu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dok su za novembar predviđeni seminar i radionica “Art terapije” u saradnji sa Art terapeutkinjom Nadom Ivanović iz Zagreba, kao i prodajni sajam radova korisnika.

“Veliki broj predrasuda, stereotipne predstave, strah prouzrokovan nedostatkom znanja i iskustva sa ovom ranjivom grupom ljudi, rezultat su nedovoljnog interesovanja javnosti kao i medija za ovu ranjivu kategoriju stanovništva.

Takođe, ne postoje programi posvećeni isključivo osobama sa problemom mentalnog zdravlja, iako sveobuhvatna nega, socijalna podrška i lečenje u zajednici, različiti vidovi aktivnosti, kako su pokazala višedecenijska empirijska istraživanja ishoda lečenja, doprinose značajnom poboljšanju kvaliteta života, smanjenju nivoa i težine simptoma, manjoj učestalosti i blažim pogoršanjima osnovne bolesti”, stoji u saopštenju “Prostora”.

Projekti ReMind03 i ReMind04 podržani su od strane Balkanskog fonda za lokalne inicijative i Kooperative Holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu (BCIF i CNF/CEE) i Ministarstva Kulture Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: