Održan štrajk upozorenja u Ateljeu

Glumci "Ateljea 212" održali su večeras jednosatni štrajk upozorenja sa zahtevom za smenu upravnika tog teatra Kokana Mladenovića.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.09.2012.

20:56

Default images

Veći deo glumačkog ansambla - 25 od 33 člana, koji je potpisao zahtev za smenu Mladenovića, okupio se u foajeu pozorišta u 20 sati, u vreme kada je trebalo da počne prva predstava u novoj sezoni.

Ta predstava, "Ratna kuhinja", pomerena je za 21 sat.

Tokom štrajka glumci su razgovarali sa publikom i novinarima, kao i kolegama iz drugih pozorišta koji su došli da im daju podršku.

Upravnik Mladenović nije danas bio dostupan za komentar, niti je večeras viđen u Ateljeu.

Uoči same predstave štrajkači su se obratili publici ispred spuštene zavese, u solidno ispunjenoj sali.

Jedna od najstarijih članica ansambla i članica Upravnog odbora Gorica Popović zahvalila se gledaocima na strpljenju, ističući da su i glumci svesni da je ovo vrlo neprijatna situacija.

"Od sutra ćemo normalno nastaviti sa repertoarom do kraja meseca, ali ako ni do tada ne dobijemo odgovor od osnivača Ateljea - Skupštine Beograda, od 1. oktobra sledi obustava rada, što znači da nećemo igrati predstave", rekla je ona.

Zatim su predsednik Sindikata glumaca Ateljea Nenad Ćirić i predsednik Štrajkačkog odbora Nebojša Ilić pročitali zahtev i obrazloženje za štrajk.

Smenu upravnika glumci traže "zbog poremećenih međuljudskih odnosa, zbog ugrožavanja ličnog i umetničkog integriteta, zbog negativnog nalaza budžetske inspekcije koja je utvrdila određene nepravilnosti i prekršaje u radu Ateljea i zbog sklapanja ugovora Mladenovića sa samim sobom, a bez saglasnosti Upravnog odbora Ateljea"...

Oni ističu da štrajk nema nikakve veze sa predstavom "Zoran Đinđić" i da su zahtevi za smenu Mladenovića počeli pre skoro dve godine.

Pročitan je i dugačak spisak glumaca iz drugih pozorišta i drugih umetnika koji podržavaju akciju ansambla Ateljea 212. Branimir Brstina je naglasio da to nije politička akcija već borba za zaštitu dostojanstva profesije.

Gledaoci su aplauzom pozdravili ova obraćanja, a zatim je počela najavljena predstava.

Atelje 212: Počeo štrajk upozorenja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: