Atelje 212: Počeo štrajk upozorenja

Glumci Ateljea 212 započeće novu sezonu jednosatnim štrajkom upozorenja, a najavili su da će stupiti i u generalnu obustavu rada u slučaju da im se ne ispuni zahtev za smenu upravnika pozorišta Kokana Mladenovića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2012.

12:24

Default images

Tako će umesto predstavom, nova pozorišna sezona biti otvorena nastavkom spora između većeg dela ansambla (25 od 33 člana) i upravnika. Očekivalo se da će spor tokom leta rešiti osnivač ovog pozorišta, Skupština Beograda.

Problemi u ovom beogradskom teatru traju još od juna kada je veći deo glumačkog ansambla izrazio nezadovoljstvo radom sadašnjeg upravnika, a na današnjem obraćanju javnosti predsednik Sindikata glumaca Ateljea 212 Nenad Ćirić saopštio je odluku da se obustavi rad od 1.oktobra ako se zahtev za smenu Mladenovića do tada ne ispuni i precizirao da će štrajk upozorenja biti održan večeras, 17. septembra, od 20 do 21 sat u donjem foajeu i velikoj sali Ateljea.

Početak redovne pozorišne sezone u Beogradu ove jeseni obeležava rasplet situacije u Ateljeu 212, jer i glumci i upravnik i kulturna javnost s nestrpljenjem očekuju da se razreši spor nastao između glumačkog ansambla i upravnika.

Sezona u ateljeu završena je javnim sukobom glumačkog ansambla i upravnika. Ni jedna ni druga strana tokom letnje pauze nije odstupila od svojih stavova.

“Vi znate da sam ja komunista pa ću citirati druga Tita. Radimo kao da će sto godina biti mir a spremamo se kao da će sutra biti rat”, izjavio je pre nekoliko deana Kokan Mladenović, upravnik pozorišta.

Taktika glumačkog ansambla Ateljea, njih 25 od tridesettroje, zasnovana je na strpljenju. Dva meseca pošto su upravnika optužili za samovolju, bahatost, estradizaciju i odbili dalju saradnju, glumci čekaju odluku osnivača, Skupštine grada.

“Čekamo taj odgovor u nadi da će se sve razrešiti onako kako treba kako bismo mogli da uđemo u predstave. Materijalna situacija je teška, može da se desi da nam danas isključe struju u pozorištu jer imamo dug od 8 miliona dinara - znači veoma je teška situacija, Pitanje je šta će se raditi i koliko, ali kažem mi smo strpljivi i radimo sve po proceduri, kako treba i želimo da u normalnoj atmosferi počnemo našu sezonu”, izjavila je glumica Gorica Popović neposredno pre početka nove sezone u ovom beogradskom pozorištu.

Tačku na pat poziciju u Ateljeu 212 staviće Gradski sekretar za kulturu čije imenovanje se očekuje narednih dana.

Predsednica Upravnog odbora Gorica Popović izjavila je da iz Grada nije stigao nikakav odgovor i da ovaj potez glumaca "nije pritisak, već vapaj".

Ona je na konferenciji za novinare podsetila je da je prethodna sezona završena u turbulentnoj situaciji, ali i u nadi da će tokom letnje pauze stići odgovor na zahtev glumaca.

"Ali, nikakav odgovor od osnivača nemamo. Svesni društvene situacije u kojoj smo, ipak želimo da budemo ljudi od reči. Naš posao podrazumeva etički pristup životu i umetnosti. Zato nastavljamo svoj protest i svoju bitku", rekla je ona.

Popovićeva je dodala da glumci ne govore sa upravnikom, ukazujući da njihov posao podrazumeva slogu i harmoniju koje u Ateljeu sada nema.

"Zato preduzimamo sledeće korake. Trudimo se da ovo ne bude pritisak nego vapaj", izjavila je ona.

Smenu upravnika glumci traže "zbog poremećenih međuljudskih odnosa, zbog ugrožavanja ličnog i umetničkog integriteta, zbog negativnog nalaza budžetske inspekcije koja je utvrdila određene nepravilnosti i prekršaje u radu Ateljea i zbog sklapanja ugovora Mladenovića sa samim sobom, a bez saglasnosti Upravnog odbora Ateljea".

Predsednik Štrajkačkog odbora Nebojša Ilić izjavio je da se razlozima za smenu upravnika, koje su glumci objavili u junu, pridružuju i javno blaćenje i omalovažavanje sopstvenog ansambla od strane Mladenovića u intervjuima, zatim skandal na poslednjoj predstavi iz prošle sezone "Čekaonca", izveštaj o nepravilnostima u poslovanju koji je objavljen na sajtu "Pištaljka"...

Ilić je ukazao i na, kako je rekao, "opasno podmetanje".

"Optuženi smo da sve ovo preduzimamo zbog predstave ''Zoran Ðinđić''. Apsolutno odbacujemo ovakve tvrdnje kao neosnovane", naglasio je on i podsetio da su zahtevi za smenu počeli pre skoro dve godine.

U ime Štrajkačkog odbora, Ilić je istakao da glumci ne dozovoljavaju da se Mladenović krije iza te predstave i "da se prikazuje kao neki lažni disident koji tobože brani slobodu govora od nas glumaca. Taj lažni alibi služi da se prikrije sva bahatost i činjenica da je potpisao ugovor sa samim sobom".

Na konferenciji je pročitan dugačak spisak glumaca iz drugih pozorišta i drugih umetnika koji podržavaju akciju ansambla u Ateljeu 212.

Uz zahvalnost njima, izražena je i zahvalnost zaposlenima u Ateljeu koji nisu potpisnici zahteva za smenu upravnika, ali razumeju stav glumaca.

Član Štrajkačkog odbora Branimir Brstina naglasio je da ovo nije politička akcija već borba za zaštitu dostojanstva profesije. On je dodao da se glumci unapred ograđuju od mogućih prisvajanja njihovog protesta ili bilo kakve zloupotrebe u poltičke svrhe.

Predstava koja je najavljena za večeras u 20 sati - "Ratna kuhinja", trebalo bi da počne u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: