Narodno pozorište otvorilo sezonu

Dramski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu izveo je u glavnom programu 46. Bitefa svoju najnoviju predstavu - Šekspirov komad "Henri Šesti" u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.09.2012.

00:27

Default images

Premijera je bila u maju ove godine u Londonu i to na sceni čuvenog Gloub teatra, u okviru svetske Kulturne olimpijade, a od juna je ova predstava na redovnom repertoaru.

Ipak, učešće nacionalnog teatra na našem najvažnijem međunarodnom pozorišnom festivalu izazvalo je veliko interesovanje publike, u kojoj su bili ministar kulture Bratislav Petković i druge javne ličnosti.

Predstava je i ovoga puta naišla na vrlo dobar prijem, a veliki aplauz dobio je ceo glumački ansambl. Uloge su igrali Predrag Ejdus, Tanasije Uzunović, Hadži Nenad Maričić, Boris Pingović, Nebojša Kundačina, Slobodan Beštić, Aleksandar Srećković, Jelena Ðulvezan...

Prema rečima reditelja, ova drama o dobu englesko-francuskih ratova nudi pre svega priču o borbi za vlast u kojoj se zbog raznih sitnih interesa, spletki, mržnji, gubi nešto mnogo veće i značajnije.

"Kada kažete ''borba za vlast, spletke, nesloga''… ja imam utisak da govorim o vlastitoj stvarnosti. To kao da je stvarnost Srbije. Svako ima svoju istinu, niko nikome ne veruje, niko nije siguran, jedni te isti sukobi neprestano se prenose na nove generacije", zapisao je u programu predstave Milivojević, kome je ovo bilo četvrto učešće na Bitefu.

Predstava je realizovana u koprodukciji sa Fondom "Laza Kostić". Njenim večerašnjim izvođenjem otvorena je nova, 144. sezona Narodnog pozorišta.

U zvaničnoj selekciji Bitefa danas je bila i slovenačka predstava "Gozba" u režiji Primoža Ekarta.

Predstavu po tekstu mlade autorke Simone Semenič, u produkciji "Zavoda Imaginarni" iz Ljubljane, izveli su dva puta Iva Babić i Branko Jordan, a najavljene su i po dve reprize u nedelju i ponedeljak.

Reč je o neobično zamišljenom projektu, koji napušta pozorišni i javni prostor i igra se za vrlo mali broj gledalaca u jednom privatnom stanu, iznajmljenom specijalno za ovu priliku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: