Počeli Beogradski pozorišni susreti

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) 14. septembra je otvoren skup pod nazivom "Beogradski susreti", u okviru projekta Teatroskop čiji je organizator Francuski institut.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

19:51

Default images

V.d. direktorka JDP-a Tamara Vučković poželela je dobrodošlicu učesnicima, među kojima je više desetina profesionalaca u oblasti scenskih umetnosti i direktora vodećih pozorišta i festivala u našem regionu.

Ona je izrazila veliko zadovoljstvo što je Francuski institut za mesto održavanja ovog važnog skupa odabrao upravo JDP.

Vučkovićeva je upoznala goste sa istorijatom tog teatra, osnovanog 1947. godine sa namerom da okupi najveće umetnike iz regiona, dodajući da je JDP vrlo brzo stekao visoku reputaciju.

Ona je istakla da JDP od osnivanja veliku pažnju poklanja međunarodnim kontaktima i vezama, a samo u poslednjih deset godina gostovao je u više od 40 gradova u Evropi i svetu.

"U doba krize koja utiče na sve oblasti života, a u velikoj meri i na kulturu, ovakvi susreti imaju veliki značaj, jer razmena ideja i iskustava može da doprinese poboljšavanju uslova u kojima umetnici stvaraju", nagalsila je direktorka i dramska umetnica Tamara Vučković.

Dvodnevni skup održava se u okviru projekta Francuskog instituta i francuskih ministarstava kulture i inostranih poslova. Teatroskop se odvija tokom ove i naredne godine.

Francuski institut u Srbiji odabran je da upravlja tim međunarodnim projektom. Susret je planski organizovan u vreme Bitefa.

Francuski pozorišni profesionalci razgovaraće sa direktorima velikih pozorišta i festivala iz regiona - sa eks-ju prostora, iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Albanije, Grčke i Turske.

Cilj je da se pojača razmena između Francuske i jugoistočne Evrope na polju scenskih umetnosti - pozorišta, igre, cirkusa, lutkarskog, uličnog pozorišta, performansa.

Pomoćnik direktora Francuskog instituta u Beogradu Filip Le Moan izjavio je, uoči otvaranja međunarodnog teatarskog susreta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, da je Beograd logičan izbor za mesto održavanja tog skupa kao kulturna prestonica regiona.

Projekat Teatroskop, objasnio je Le Moan u izjavi Tanjugu, iniciran je u Francuskom institutu - ovom u Srbiji i istoimenim ustanovama u još 15-ak zemalja regiona, odnosno jugoistočne Evrope. Institutu u Beogradu povereno je rukovođenje celim dvogodišnjim projektom, čiji su deo "Beogradski susreti".

"Povod za projekat je naš zaključak da ne postoji dovoljno razmene i kontakata između Francuske i ovog regiona koliko bi trebalo da je bude u oblasti scenskih umetnosti", rekao je Le Moan.

On je istakao da je cilj "Teatroskopa" da se "izazove susret između pozorišnih profesionalaca, stručnjaka u domenu teatra, plesa i drugih izvođačkih umetnosti, a to se upravo događa ovde, gde se okupilo više od 80 učesnika Beogradskih susreta".

"Kada u jednu prostoriju stavite toliki broj profesionalaca i umetnika, tokom dva dana, sigurni smo da će oni u tom kontaktu zajedno doći do mnogih ideja, smisliti raznovrsne projekte, nove vidove saradnje", izjavio je Le Moan.

On je dodao da učesnici takođe mogu da vide interesantne predstave, jer su Susreti organizovani u vreme Bitefa.

"Beograd je bio logičan izbor za mesto ovog susreta, budući da je to kulturna prestonica regiona. Nalazimo se u prelepom pozorištu koje je prihvatilo da nas ugosti, a i činjenica je da u Beogradu postoji tradicionalni festival Bitef koji je jedan od najvećig festivala u regionu", naglasio je Le Moan.

Na pitanje o očekivanim rezultatima Susreta, odgovorio je da se za godinu ili dve možemo nadati novim koprodukcijama i zajedničkim projektima.

Što se tiče materijalne strane, rekao je da za sada nije bilo potrebno previše novca.

"Svi učesnici odlučili su da dođu u Beograd, da naprave taj put i da investiraju zato što znaju da će kontakti koje dobiju ovde biti korisni. Tamo gde će biti potrebno više novca, jesu buduće produkcije predstava, ali lakše je kada postoji četiri-pet entiteta koji rade na jednom projektu, kroz koprodukcije", rekao je Le Moan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: