Narodni muzej dobio v.d. direktorku

Prva žena direktor u istoriji Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković (65) postala je vršilac dužnosti direktora nacionalnog muzeja, saznaje Tanjug u vladi.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

17:38

Default images

Brešković je bila na čelu ove institucije od 1996. do 2001.godine kao prva žena među 18 direktora koliko je vodilo Narodni muzej.

Klasični filolog Brešković je kao rukovodilac Kabineta numizmatike i epigrafike, radila u Muzeju grada Beograda, da bi se 1977. godine zaposlila u Narodnom muzeju na mestu kustosa Zbirke za antičku numizmatiku i epigrafiku.

Tokom pet godina u kojima je Brešković bila direktorka Narodnog muzeja prilike nisu bile lake, povučen deo stalne postavke, Zbirka strane umetnosti, a zbog NATO bombardovanja 1999. godine, i celokupna stalna postavka.

Nacionalni muzej je ipak imao izuzetno dinamičnu izložbenu delatnost; pokrenute su manifestacije po kojima se Muzej prepoznaje, poput Međunarodne smotre arheološkog filma, inicirani su važni projekti, kao što su Zaštita kompleksa Lepenski Vir ili letnja škola konzervacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: