Pronađen najstariji film u boji

Najstarije pokretne slike u boji koje je snimio pionir filma Edvard Tarner, otkrivene se posle više od jednog veka i „vraćene u život“.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

15:31

Default images

Snimci načinjeni 1901. godine prikazuju vojnika kako maršira kroz London, ali i zlatnu ribicu, crvenu papigu i grupu dece za koju se misli da su Tarnerova. Ovaj materijal je pronađen u arhivi Nacionalnog muzeja medija u Bradfordu.

Delikatan film je konvertovan u digitalne fajlove uz pomoć eksperata iz Nacionalne arhive britanskog filmskog instituta.

Godine 1899. Tarner je patentirao svoju tehniku snimanja kroz crvene, zelene i plave filtere i preklapanje kadrova jednih preko drugih. Filmski istoričari su dugo bili ubeđeni da Tarnerova tehnika nije bila uspešna i da je umro 1903. u 29. godini života, pre nego što je mogao potpuno da je iskoristi.

Majkl Harvi, muzejski kustos za kameru, rekao je: „Sedeli smo u studiju kada su snimci u boji, načinjeni pre 110 godina počeli da oživljavaju na platnu. Snimak zlatne ribice oduzima dah: njene boje su toliko realistične i suptilne. Onda se pojavila papiga sa brilijantno obojenim perjem, kratak pogled na vojnike koji marširaju i, što je najinteresantnije, mala deca obučena u edvardijanskom stilu. Shvatio sam da imamo u rukama izuzetno značajan materijal. Dokazali smo da je tehnika Tarnera uspela.“

Snimak će se prikazivati od danas u Nacionalnom muzeju za medije u Bradfordu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: