47. Mokranjčevi dani u Negotinu

Najstariji muzički festival u Srbiji, 47. Mokranjčevi dani, svečano će biti otvoren danas (14. 9) polaganjem cveća na spomenik Stevana Mokranjca u centru Negotina.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

09:22

Default images

Festival posvećen najpoznatijem srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu (1856-1914), koji se održava uz podršku Ministarstva kulture i lokalne samouprave, otvoriće ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.

Besednik na ovogodišnjem festivalu je najizvođenija srpska kompozitorka u inostranstvu ikada, najmlađi akademik Isidora Žebeljan čije se stvaralaštvo, prema oceni selektorke Mokranjčevih dana dr Branke Radović, najviše naslanja na folklornu tradiciju koju je utemeljio Mokranjac.
Pozdravnu reč učesnicima i gostima 47. Mokranjčevih dana uputiće i predsednik opštine Negotin Milan Uruković.

Nakon svečanog otvaranja u galeriji Doma kulture, u 18 sati biće otvorena izložba "Sava Šumanović - prvi utisak", izbor crteža, akvarela, skica za slike rađene uljem na platnu sa kojom u Negotinu gostuje Galerija slika Sava Šumanović iz Šida.

U natpevavanju horova učestvovaće horovi "Gortinija" iz Makedonije sa dirigentom Ilijom Atanasovim, "Postojna" iz Slovenije sa dirigentom Mirkom Ferlanom, "Mir" iz Hrvatske sa dirigentom Želimirom Sušićem, iz Srbije hor "Triniti" iz Beograda sa dirigentkinjom Marinom Dragojlović i Niški kamerni hor sa dirigentkinjom Ivanom Mirović.

Obavezna kompozicija je "Primorski napjevi" Mokranjca a horove će ocenjivati žiri u sastavu: dirigentkinja i profesor Darinka Matić-Marović, muzikolog dr Branka Radović i dirigent Vlada Milić.

Drugog festivalskog dana u subotu, 15. septembra, u galeriji Doma kulture biće otvorena tradicionalna izložba "Eho muzike", radovi likovnih umetnika inspirisani muzikom, nastali u okviru 13. Likovne kolonije koju organizuje Dom kulture u Negotinu.

U 20 sati počinje celovečernji koncert koji će održati beloruski hor "Salutaris" iz Minska sa dirigentkinjom Olgom Janum, pobednik natpevavanja horova na prošlogodišnjim Mokranjčevim danima a u Muzičkom paviljonu u 22 sata nastupiće Beogradski džez trio i gosti Marko Đorđević, truba i Etno grupa "Klasje" iz Negotina.

Nedelja 16.septembar je dan za duhovnu muziku, u Crkvi Svete Trojice u Negotinu je Sveta liturgija, horom Hrama Svete Trojice iz Negotina dirigovaće Svetlana Kravčenko.

Istog dana uveče u Domu kulture na programu su i dva srpska baleta: "Balada o mesecu lutalici" Dušana Radića i "Sobareva metla" Miloja Milojevića u koreografiji i režiji Aleksandra Ilića.

U ponedeljak, 17. septembra, u Domu kulture je koncert autorske muzike Žebeljanove koju će izvesti renomirani britanski ansambl "Brodski kvartet" iz Londona, srpskoj publici dobro poznat po izvođenju dela ove kompozitorke.

Brodski kvartet izvodiće dela naše kompozitorke u saradnji sa Žebeljanovom koja će svirati klavir, Anete Ilić, soprana, Bobana Stošića, kontrabas, Aleksandra Tasića, klarinet i Miroslava Karlovića, udaraljke. Dirigovaće Premil Petrović.

Najviše interesovanja publike ne samo iz Negotina već i Beograda je za koncert koji će u utorak, 18. septembra, u Domu kulture održati koncertmajstor Londonske filharmonije, naš violinista Roman Simović i pijanista Valter Delahant.

Prema rečima selektorke Radović, neobičan je i nasput ansambla kontrabasa "Baš Chorus" koji će odati muzičku "Počasnicu Mokranjcu" u sredu, 19. septembra, kada će koncert održati i novosadski Big bend sa dirigentom Fedorom Vrtačnikom.

Mokranjčevi dani, festival koji svakog septembra, počev od 1966. godine okuplja najbolje horove, izvođače i kompozitore iz Srbije i sveta zatvoriće 20. septembra "Pasija Svetog Kneza Lazara" srpskog kompozitora Rajka Maksimovića u izvodjenju Hora i orkestra RTS pod dirgentskom upravom Bojana Suđića.

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: