“Matićev šal“ Mariji Miladinović

Pesnikinji Mariji Miladinović iz Ćuprije danas je, u okviru tradicionalne kulturne manifestacije 31. "Matićevi dani", uručena književna nagrada "Matićev šal" za 2012. godinu za najbolju prvu objavljenu zbirku pesama.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

16:48

Default images

Miladinovićeva je nagradu dobila za zbirku pesama "Soba modrih boja". Nagradu je uručio direktor Biblioteke "Dušan Matić" u Ćupriji Aleksandar Rančić.
Nagrada "Matićev šal" se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa, a dodeljuje se za prvu zbirku pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku do 27 godina.

Obrazlažući odluku žirija, predsednik književnik Radomir Andrić iz Beograda je istakao da "više od četvrt veka, ovde na ''Matićevim danima'' mladi pesnici i nove pesničke knjige svojom svežinom obogaćuju savremenu srpsku poeziju".

"Imali smo pred sobom nekoliko pesničkih knjiga, čiji su autori, bez obzira na mladost pokazali svu svoju obdarenost i moć da, matićevski rečeno, krenu putem neutabanim", rekao je Andrić

i poručio Miladinovićevoj da nagradu "shvati kao podsticaj za plodonosnije književno usavrešavanje i stvaranje".

Miladinovićeva je rođena 1990. godine, student je Pedagoškog fakulteta u Jagodini, smer profesor razrdene nastava.

U konkurenciji za nagradu bilo je 12 knjiga pesnika iz gotvo svih delova Srbije.

"Matićevi dani" se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Skupštine opštine Chuprija, a posvećeni su velikanu srpske književnosti, nadrealisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), rođenom u Ćupriji 13. septembra.

Pre svečanog uručenja nagrade u Narodnoj biblioteci "Dušan Matić" u Ćupriji, koja se nalazi u rodnoj kući Matića, održan je "okrugli sto" na temu "Matićev pogled iskosa (biće negde drugde)", na kome su, uz Andrića ucestovali i književnici i književni kritičari iz Beograda Milica Lilić - Jevtimijević i mr. Dušan Stojković, književnici i kultuirni radnici Ćuprije i Pomoravlja.

"Matićevi dani" počeli su 10. septembra izložbom slika članova ULUPUDS-a iz Beograda u Muzeju "Horeum Margi - Ravno" u Ćupriji.

U okviru "Matićevih dana" u Narodnoj biblioteci upriličene su veče poezije pesnika iz Pomoravlja i veče humora i satire.

U muzičkom delu programa učestovali su polaznici Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Manifestacija završava sutra kabareom glumca Milenka Pavlova u dvorani Muzičke škole "Dušan Skovran".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: