Slike druga predsednika u MIJ

U Muzeju istorije Jugoslavije, narednog utorka, biće otvorena izložba jedinstvene vladarske zbirke koja je bila deo enterijera rezidencije predsednika SFRJ Josipa Broza.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

12:28

Default images

Kao naslednik Memorijalnog centra Josip Broz Tito (i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije) Muzej istorije Jugoslavije baštini likovnu građu koja je - između ostalog - bila deo enterijera rezidencije predsednika SFRJ Josipa Broza. Polazeći od teze da su se navedena umetnička dela u Rezidenciji našla na osnovu Titovog ukusa, kao i da su dela pribavljena po njegovoj želji, autor izložbe dr Nenad Radić ovom izložbom daje svojevrsnu rekonstrukciju Rezidencije i umetničkog ukusa Josipa Broza.

"Biće izložena dela koja odražavaju karakter ove jedinstvene vladarske zbirke, formirane u periodu od 1946. do 1977. godine - neobičan spoj dela evropskih i jugoslovenskih umetnika u rasponu od XVII do XX veka - u istom odnosu u kome su bila zastupljena u prostorima nekadašnje predsedničke rezidencije u Užičkoj 15, stradaloj u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Osnovni cilj izložbe je da, sa jedne strane, odabrane slike ponovo stavi u kontekst reprezentativne funkcije koju je ova zbirka posedovala, i da sa druge strane, osvetli i lični ukus Josipa Broza kroz slike koje su bile sastavni deo ambijenta privatne rezidencije predsednika SFRJ."

Izložba Zbirka slika druga predsednika predstavlja rezultat izuzetne saradnje Muzeja istorije Jugoslavije i Galerije Matice srpske (Novi Sad). Izložba istog koncepta održana je u Galeriji Matice srpske od 4. maja do 15. juna ove godine. Beogradska izložba donosi proširenje izloženog materijala i koncept koji daje precizniji i detaljniji uvid u izgled i raspored same Rezidencije Predsednika Tita.

Autor izložbe, MIJ i Galerija Matice srpske udružile su se u realizaciji ovog projekta kako bi se na adekvatan način (konzervatori Galerije Matice srpske uradili su složene restauratorske i konzervatorske radove na nekolicini slika koje će biti izložene) predstavila ova dragocena umetnička građa, proširile mogućnosti njenog tumačenja (kao umetničkih dela ali i u kontekstu kompleksnog nasleđa socijalističke Jugoslavije) kao i da bi se predstavili napori muzealaca da se zajedničkim radom, u situaciji finansijske krize i veoma malih davanja za očuvanje kulturne baštine, obave važni poslovi u oblasti zaštite i prezentacije.
Ðorðe Andrejeviæ Kun `Portret druga Tita`
Biće izložene:

- slike koje su se nalazile u Titovoj spavaćoj sobi - Portret nepoznatog muškarca iz 1840, Pastorala francuskog slikara XVIII veka, slika Davanje desetine, Rembrantovog učenika Gebranta van den Ekhuta, koju je, (pored još nekoliko slika koje će takođe biti izložene), za Tita u Berlinu 1949. godine kupio Ante Topić Mimara.

- monumentalno platno Krste Hegedušića iz 1949. godine, Boj kod Stubice 1575, koja se nekada nalazila u Titovom radnom kabinetu, u njegovoj službenoj rezidenciji u Užičkoj ulici br. 15 u Beogradu. Ovo je njeno prvo javno prikazivanje od 1996, kada je Rezidencija u Užičkoj 15 u Beogradu bila u sastavu Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“.

- slika Atinjanka kod toalete, Vlaha Bukovca iz 1899. godine koja se nekada nalazila u spavaćoj sobi Jovanke Broz.

Posebnost beogradske izložbe biće i pet izuzetnih skulptura Antuna Augustinčića, Borisa Kalina i Frana Kršinića koje su bile deo ambijenta vile u Užičkoj 15. Veliku pažnju će svakako privući i brionski Portret Jovanke Broz iz 1959. godine, Antuna Agustinčića, izrađen u kararskom mermeru, koji do sada nikada nije bio izlagan.

Kustos beogradske izložbe je Ana Panić, kustoskinja likovne zbirke Muzeja istorije Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: