Tanjir pun priča o porodici i braku

Knjiga „Tanjir pun reči“, zbirka kratkih priča o porodicu i braku iz pera svetskih majstora pisane reči, objavljena je nedavno u izdanju „Lagune“.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

15:11

Default images

Za izbor kratkih priča koje su se našle među koricama ove knjige zaslužna je književnica Ljubica Arsić. Zahvaljujući njenom izboru publika je u prilici da pročita kratke storije o porodičnim temama koje potpisuju svetski klasici poput O. Henrija, Hesea i Borhesa, ali i manje poznati ali veoma kvalitetni pisci iz brojnih zamalja širom sveta.

„Važno je da su ovo najprovokativnija ali i umetnički najkvalitetnija dela“, kazala je Arsić o izboru priča. „Priče moraju da budu iznenađujuće, da vas osveste i da vas prijatno ili neprijatno iznenade“, smatra ona dodajući da vas na kraju obavezno moraju „nokautirati“.

Tridesetak priča pod zajedničkim nazivom „Tanjir pun reči“ bave se porodičnim i životnim problemima, govore o tabuima koji potresaju svaku porodicu ali i o potrebi čoveka da izgradi svoje gnezdo.

„One na divan način odslikavaju veoma važnu stranu porodice i braka, i sve probleme ali i divne trenutke koji se tu javljaju. Većina nas volela bi da ima svoju sigurnu luku gde će nas Penelope uvek čekati, ali istovremeno bismo veleli da pustimo svoj avanturistički duh da divlja“, objašnjava Arsić.

Kako kaže, u knjizi su prisutne priče iz anglosaksonskog podneblja, koje je dominantno u književnosti. Međutim, posebno zadovoljstvo predstavljaju priče autora iz malih jezičkih, i nama manje poznatih sredina.

„U zbirci su svoje mesto našle i grčke izvanredne priče, arapske, poljske i mađarske. Naravno, veliki značaj posvećen je latinoameričkim piscima jer se u tim zemljama veoma neguje kult kratke priče. U Južnoj Americi kratka priča ima isti status kao roman u Evropi, ako ne i veći, i publika ih odlično prihvata“, izjavila je naša književnica.

Edicija „Talasi“, u kojoj je objavljena ova knjiga, obuhvata brojne zbirke kratkih priča velikih majstora, razvrstanih u odnosu na najrazličtije teme. Veliku popularnost do sada su postigle zbirke priča „Klinci od dva metra“, „Divlji eros“ i „Ostrvo na dva mora“, što pokazuje da kratke priče i u Srbiji imaju svoju publiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: