Jadranka Jovanović u Karnegi holu

U jubilarnoj 120. sezoni najznačajnije koncertne kuće u svetu, njujorškom Karnegi holu, primadona Beogradske opere Jadranka Jovanović imaće 29. oktobra celovečernji koncert.

Izvor: Izvor: politika.rs, M. Radoševiæ

Sreda, 12.09.2012.

12:16

Default images

Pevaće na devet jezika dela klasike i operske arije, popularne filmske, francuske, španske, grčke, jevrejske, kineske muzike, ali i bisere srpske muzičke riznice, piše Politika.

Karnegi hol, nazvan po filantropu Endruu Karnegiju koji je finansirao njegovu izgradnju, otvoren je 5. maja, 1891. godine, koncertom Čajkovskog koji je sam i dirigovao izvođenjem svoga dela. U bogatoj istoriji, ovo zdanje usred Njujorka bilo je stecište sve samih legendi muzike. Godišnje, u svoje tri dvorane, glavnoj sali „Ajzak Štern” sa 2.804 mesta, u baroknoj, sa kristalnim lusterima i u plavom plišu, „Weill Recital Hall” sa 268 fotelja, i modernoj, 2003. otvorenoj „Zankel hal”, dvorani sa 599 mesta, održi se više od 250 koncerata godišnje koje poseti više od 170.000 posetilaca. U ovoj, jubilarnoj sezoni 2011–2012, u oktobru prošle godine, nastupio je u Karnegi holu, sa velikim uspehom i Goran Bregović sa svojim „Orkestrom za svadbe i sahrane”.

Jadranka Jovanović, koja će nastupiti u sali „Weill Recital Hall”, kaže za Politiku da joj je predstojeći koncert u Karnegi holu kao „još jedan božji dar, još jedna od kruna u karijeri”.

– Uzbuđena i veoma radosna očekujem ovaj koncert, svesna velike odgovornosti, što tamo u Americi, na posebnom umetničkom tronu, predstavljam svoju zemlju – kaže primadona. Trudiću se i daću sve od sebe da te večeri zablista sva različitost mnogobrojnih pevačkih fahova, u meni jednoj! Sastavila sam jedinstven i autentičan program. Pevaću na devet jezika, transformisaću se u bar pet, po fahu različitih pevačica! Pevaću kompozicije od klasike, Sen Sansa i Šuberta, arija iz opera Bizea, Rosinija, popularne melodije iz filmova „Kum” i „Mama mija”, francuske šansone i ruske romanse, grčki sirtaki i španske „zarzuele”, jevrejske i kineske pesme, ali i bisere srpske muzičke riznice za kojima već godinama i sama tragam.

Tako će njujorška probirljiva publika, posle jedne Rene Fleming i Ane Netrebko, ali i legende, zvezde Brodveja Barbare Kuk koja 18. oktobra u Karnegiju obeležava 85 godina života, čuti prvi put i našu Jadranku Jovanović, zvezdu operske scene iz Srbije, partnerku Plasida Dominga i Karerasa na pozornicama od Rija, preko Atine do Tokija.

Naravno, za klavirom će biti dugogodišnji saradnik, maestro – Nikola Rackov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: