"Bitef i danas ima važnu ulogu"

Italijanski pozorišni i konceptualni umetnik Romeo Kasteluči, koji će sutra uveče u Beogradu otvoriti 46. Bitef, izjavio je Tanjugu da je zbog toga počastvovan, ali i pomalo prestrašen.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2012.

11:05

Default images

"Bitef ima svoje mesto na evropskoj pozorišnoj mapi u istorijskom smislu kao jedan od najstarijih festivala. Uvek postoji neko sećanje, neke reference na tu istoriju", rekao je Kasteluči.

On je ocenio da je "uloga Bitefa u evropskom kontekstu i danas vrlo važna", dodajući da je za njega lično veoma bitno da ima i Bitef kao jednog od koproducenata svoje nove predstave.

To je predstava "Pastorov crni veo", u izvođenju trupe "Sosijetas Rafaelo Sancio" iz Ćezene, čija je premijera bila letos na čuvenom festivalu u Avinjonu. Naša publika će je videti na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta kao prvu u glavnom programu Bitefa, kao i 16. septembra na reprizi u Novom Sadu.

Na pitanje šta će na otvaranju poručiti beogradskoj publici, odgovorio je da oseća počast, ali i strah, a da o svom govoru mora još da razmisli.

"Mislim da ću reći nešto u odnosu na podnaslov festivala 'Izlet u istinu'. Smatram da je to lep moto i da on pripada svim umetnicima, pa i gledaocima. Traženje istine je lepa tema, tako da će to verovatno biti siže mog obraćanja", najavio je on.

Kasteluči, poznat kao autor koji radi van svih konvencija, već je učestvovao na Bitefu 2007. godine, kada je nagrađen za vrlo neobičnu predstavu - performans "Brisel # 4".
Kadar iz predstave 'Pastorov crni veo'
Na molbu da opiše svoj novi projekat izjavio je da on nema određeni stil ili metod.
"Svaki put radim nešto različito. U ovom slučaju to je kolaž stvaran iz haosa, kroz razbijanje forme. Radio sam s jedne strane na nečemu primitivnom, jednostavnom, a sa druge strane sa izvesnim referencama na neoklasicističku lepotu", rekao je on.

Kasteluči je dodao da u predstavi postoji izvesna poetičnost, jer koristi stihove nemačkog pesnika Helderlina.
"To mi je prvi put da radim na poetskom predlošku, što mi je bio potpuno nepoznat materijal. Ova predstava je čak i za mene samog prilično iznenađujuća, jedno sasvim novo iskustvo rada - sa rečima i sa poezijom", istakao je Kasteluči.

Italijanski umetnik je dodao da u predstavi postoji i balans poezije i primitivnih, primalnih snaga.
"Na primer, u prologu slušamo zvuk crne rupe, autentični zvuk. Čuje se audio fajl buke iz svemira. Čak i na filozofskom nivou, važno je početi sa takvom formom koja predstavlja destrukciju", objasnio je on dodajući da je crna rupa i jedna od tema Helderlinove poezije.

Na pitanje šta mu je kao stvaraocu važnije - estetika predstave ili njena ideja, forma ili poruka, odgovorio je da je "uvek bitka upravo između te dve stvari".
"Očigledno je da svaka predstava mora imati sadržinu, a paradoks je da sadržinu treba pokriti formom. Kroz formu, odnosno estetsku stranu, treba da pružimo različite mogućnosti gledaocu, da uključimo i njegovu odgovornost za značenje i poruku predstave", rekao je Kasteluči.

On smatra da "publici treba dati prostora da tu formu re-kreira, da se desi proces stvaranja".

"Ja ne radim sam i nije reč o autobiografiji, već se baziram na onome što je univerzalno, što pripada celom svetu. Radim, na neki način, na kolektivnom sećanju, u velikom rezervoaru univerzalnih formi, prepoznatljivih svima", zaključio je Kasteluči.

Glavni program 46. Bitefa možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: