Zavirite u Virtuelni muzej Dunava

Drugačiji pirkaz muzejskih eksponata i istorijskih skica vezanih za Dunav i zemlje kroz koje ta reka protiče predstavljeni su 10. septembra u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.09.2012.

22:26

Default images

Direktorka JP "Beogradska tvrđava" Ivana Lučić - Todosić kazala je da projekat "Virtuelni muzej Dunava", koji su pokrenuli u saradnji sa Ministarstvom kulture, predstavlja razvojnu platformu koja pruža mogućnost konstatnog unošenja novih podataka i mapiranje novih lokaliteta. Ova ideja otvorena je za materijale svih država kroz koje protiču Dunav, od izvorišta u Nemačkoj do ušća u Crno more.

Muzejski stručnjaci su iz arhiva i fondova muzeja izvršili selekciju i odabir materijala za koje smatraju da na najbolji način prezentuju kulturno i prirodno nasleđe dunavskog toka kroz Srbiju.

Želja autora projekta bila je da se izbegne statičan prikaz, a akcenat je na muzejskim eksponatima i njihovom drugačijem načinu predstavljanja, vizuelno atraktivnom.

Posetiocima sajta je omogućeno, shodno tome, da uvećavaju fotografije eksponata i vide detalje predmeta, rotiraju 3D modele i drugačije ih sagledaju, saznaju sve o lokalitetima gde su pronađeni, kao i o muzejima u kojima se predstavljeni eksponati čuvaju.

Sistem omogućava pretragu po zemljama, periodu, nazivu muzeja, lokaliteta ili predmeta, a kako bi se doprinelo interaktivnosti postoji i mapa sa svim lokalitetima po kojoj posetioci sajta mogu da se kreću.
virtuelnimuzejdunava.rs
Do sada je realizovan deo projekta koji se odnosi na nasleđe duž toka Dunava kroz Srbiju, a i njemu su učestvovali "Beogradska tvrđava", Narodni muzej i Etnografski muzej u Beogradu, Istorijski muzej Srbije, Prirodnjački muzej u Beogradu, Muzej grada Beograda, Vojni muzej u Beogradu i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić izjavio je da je vreme da savremeni muzej izađe iz tradicionalnog načina prikazivanja kulturnog nasleđa.

"Mislim da polako prolazi vreme starih prašnjavih vitrina i kustosa koji sede i čekaju publiku. Mislim da je krajnje vreme da muzej ide ka publici, a jedan od tih pravaca je i ovaj virtuelni muzej", dodao je Spasić.

"Nadamo se da će ovo imati svoju budućnost, da će osnažiti institucije kulture, da će otvoriti mogućnost ka participiranju u evropskim fondovima, prvenstveno u okviru 'Dunavske strategije' i da će ćemo možda na ovaj način pronaći partnere za projekte kojima se bavimo", rekla je Lučić-Todosić.

U narednom periodu razvoja virtuelnog muzeja u planu je uključivanje još većeg broja muzeja i drugih institucija koje bi sadržajno obogatile postojeću bazu podataka, kao i uključivanje institucija drugih podunavskih zemalja čime bi internet prezentacija "Virtuelni muzej Dunava" dobila na širem međunarodnom značaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: