Nove predstave uprkos krizi

Pozorišta u Beogradu postepeno započinju novu sezonu 2012/2013, u kojoj će i pored ozbiljne materijalne krize ipak biti novih predstava.

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2012.

11:53

Default images

Među pozorištima “na gradskoj kasi” prvi je otvorio vrata Bitef teatar, 5. septembra i to premijerom drame “Daleko” mlade autorke Tamare Bosak u režiji njenog profesora Nenada Prokića.

U ovom pozorištu sledeća premijera sprema se već za oktobar, u koprodukciji sa fondom Hartefakt - nemački komad “Izopačeni” Martina Šermana u režiji Andreja Nosova.

Premijerom će sezonu otvoriti i Malo pozorište “Duško Radović” u kojem će 11. septembra biti izvedena nova verzija “Pinokija”, po tekstu Slobodana Obradovića u režiji Ksenije Krnajski.

Za najmlađu publiku “Radović” za naredni mesec priprema “Snežanu i sedam patuljaka” u postavci Nikole Zavišića.

Jugoslovensko dramsko pozorište, u kojem se 12. septembra otvara 46. Bitef, počinje sa svojim repertoarom 15. septembra. Na velikoj sceni “Ljuba Tadić” na programu je Nušićevo “Sumnjivo lice” u režiji Jagoša Markovića.

U JDP-u su počele pripreme autorskog projekta Marka Manojlovića po pričama američke autorke Doroti Parker, a premijera će biti na sceni “Bojan Stupica”.

Narodno pozorište podiže zavesu na velikoj sceni 15. septembra kada će izvesti Šekspirovog “Henrija VI” u režiji Nikite Milivojevića. Ta predstava je uvrštena u glavni program Bitefa.

Nacionalni teatar, koji je na republičkom budžetu, kao prvu dramsku premijeru u novoj sezoni već sprema “Ženski orkestar” Žana Anuja u režiji Juga Radivojevića, a u planu u i nove baletske i operske predstave.

Od 17. septembra ponovo će raditi Atelje 212. Na sajtu tog pozorišta objavljeno je da će na velikoj sceni biti izveden jedan od hitova - “Ratna kuhinja” po tekstu Stevana Koprivice u režiji Milana Karadžića, a naredne večeri, 18. septembra na sceni “Petar Kralj” takođe vrlo tražena predstava “Pomorandžina kora” Maje Pelević u režiji Gorana Markovića.

O premijerama u Ateljeu za sada nema preciznih vesti, zbog teškog spora između većeg dela glumačkog ansambla i upravnika. Naime, glumci su proletos, tražeći smenu Kokana Mladenovića, izjavljivali da sa njim više neće ulaziti u nove projekte. Još uvek se čeka konačna reč koju treba da da osnivač tog teatra – Skupština Beograda.

Beogradsko dramsko pozorište odabralo je za početak sezone, 22. septembra na velikoj sceni “Rade Marković”, popularnu komediju “Sviraj to ponovo Sem” Vudija Alena u režiji Marka Manojlovića, a na Novoj sceni biće izvedena drama “Život je pred tobom” Romana Garija u režiji Veljka Mićunovića.

U BDP-u, koji obeležava 65 godina rada, počele su probe za prvu premijeru u jesenjem delu sezone – “Smrt trgovačkog putnika” Artura Milera, takođe u režiji Mićunovića.

Za 22. septembar početak rada najavila su i pozorišta za decu – “Boško Buha” koji startuje sa bajkom “Vasilisa prekrasna” i “Pinokio” sa lutkarskom predstavom “Vitez cvrčak”.

Pozorište na Terazijama otvoriće vrata za beogradsku publiku 28. septembra premijerom mjuzikla “Glavo luda”. Ovaj projekat glumca i pevača Nikole Bulatovića, po pesmama Zdravka Čolića, imaće prethodno svoje prvo izvođenje 20. septembra u Čačku.

Na Terazijama za ovu jesen najavljuju i premijeru mjuzikla “Zona Zamfirova” u postavci Kokana Mladenovića.

Gradsko pozorište bez stalno zaposlenog ansambla Zvezdara teatar, kao i privatni Kamerni teatar i Opera Madlenianum počeće sa redovnim reperatorom u oktobru.

U međuvremenu, već radi privatno pozorište “Slavija”, predstave se mogu gledati i u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić”, 21. septembra startuje Dadov…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: