Osetite “Magični dodir Dunava“

Promocija projekta "Magični dodir Dunava - Virtuelni muzej", koji predstavlja internet prezentaciju primera prirodnog i kulturnog nasleđa dunavskog regiona, održaće se u ponedeljak, 10. septembra, u javnom skloništu Beogradske tvrdjave, saopštila je Beogradska tvrđava.

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

14:10

Default images

Javno preduzeće Beogradska tvrđava je u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije 2011. godine pokrenulo projekat sa ciljem da se putem internet prezentacije na jednom mestu povežu reprezentativni primeri kulturnog i prirodnog nasleđa celokupnog dunavskog regiona, od izvorišta u Nemačkoj do ušća u Crnom moru, podseća se u saopštenju.

"Virtuelni muzej - Magični dodir Dunava" realizovan je kao razvojna platforma koja pruža mogućnost stalnog unošenja novih podataka i mapiranje novih lokaliteta.

Svaka država kroz koju protiče Dunav, uključivanjem i akreditovanjem odgovarajućih institucija, preuzeće odgovornost i obavezu unošenja sadržaja koji će prikazati kulturno i prirodno nasleđe koje se odnosi na tok Dunava kroz teritoriju njihove države.

Realizovan je deo projekta koji se odnosi na nasleđe duž toka Dunava kroz Srbiju.

U realizaciji tog dela projekta učestvovali su Beogradska tvrđava, Narodni muzej u Beogradu, Etnografski muzej u Beogradu, Istorijski muzej Srbije, Prirodnjački muzej u Beogradu, Muzej grada Beograda, Vojni muzej u Beogradu i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada.

Muzejski stručnjaci su u okviru arhiva i fondova svojih muzeja, izvršili selekciju i odabir materijala za koje smatraju da na najbolji način prezentuju kulturno i prirodno nasleđe Dunavskog toka kroz Srbiju.

U narednom periodu razvoja virtuelnog muzeja, kako je naglašeno, u planu je ukljupčivanje još većeg broja muzeja i drugih institucija koje bi sadržajno obogatile postojeću bazu podataka.

Planirano je i da se na saradnju pozovu i zajedničke instutucije podunavskih zemalja čime bi internet prezentacija "Magični dodir Dunava" dobila na ssirem međunarodnom značaju.

Više o muzeju zainteresovani mogu da vide na www.virtuelnimuzejdunava.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: