Dunavfest - program za vikend

Poslednjeg vikenda drugog po redu festivala kultura Dunava "Dunavfestu" koji se završava u utorak, 11. septembra, održaće se raznovrsni programi.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2012.

13:02

Default images

Večeras će u Kuli Nebojša predpremijerno biti izveden naučno istraživački eksperiment "Eksperiment SO" poduhvat oblačenje, čija je premijera 14. septembra u Mariboru, evropskoj prestonici kulture za 2012. godinu.

Istraživački tim čine kreatorka Dragana Ognjenović, Elektrotehnički fakultet i Fakultet Dramskih umetnosti u Beogradu. Eksperiment SO - poduhvat oblačenje, sastoji se od dekonstrukcije modnog performansa na elemente (hrana, talas, slika, so, zvuk, prostor, pokret, svetlo, odeća, komunikacija, dodir) i ponovnu konstrukciju sačinjenu od tih elemenata.

U Velikom Barutnom magacinu večeras će Narodni muzej predstaviti svoj projekat na Dunavfestu "Skulptura savremenog Rimljanina" a sutra će program posvetiti najmlađoj publici. Za decu od 7 do 12 godina Narodni muzej je organizovao radionicu na temu "Igre u antičkom Rimu".

Kula Nebojša u subotu uveče biće mesto za ljubitelje pisane reči. U 19 i 30 sati je predstavljanje knjige "Planeta Dunav" akademika Ljubomira Simovića . Pored autora o knjizi će govoriti i književni teoretičari Jovan Delić i Bogdan A. Popović.

Knjiga na upečatljiv način povezuje slike neolitske kulture Vinče sa trgovima i pijacama metropole, moral primitivnog sa moralom civilizovanog čoveka, zakone prirode sa ljudskim zakonima.

U nedelju, 9.septembra je koncert klasične muzike "Noćni zvuci“ u Kuli Nebojša koja već drugu godinu na Dunavfestu postaje i izvanredna koncertna scena. Sopran Katarina Jovanović i pijanistkinja Rita Kinka održaće koncert posvećen nedavno preminulom nemačkom lirskom baritonu i dirigentu Ditrihu Fišeru Diskauu, jednom od najvećih vokalnih umetnika 20. veka u svetu poznatom po izuzetnom tumačenju vokalnih kompozicija Franca Šuberta.

Na koncertnom programu dve umetnice iz Srbije biće Šubertova dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: