Šta sa stolom posle Venecije?

Učešće Srbije na 13. Bijenalu arhitekture u Veneciji projektom “Jedan: sto” grupe mladih arhitekata izazvalo je veliku pažnju publike. Otvoreno je, međutim, pitanje sudbine stola po završetku Bijenala krajem novembra, pa je javnosti upućen poziv da se uključi u pronalaženje rešenja.

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Petak, 07.09.2012.

09:27

Default images

Kako bi taj projekat nastavio da živi i nakon Bijenala i eventualno bio predstavljen publici na drugačiji način, Udruženje arhitekata Srbije zamolilo je da svi zainteresovani pošalju do 1. novembra predlog šta uraditi sa stolom nakon Bijenala na adresu jedansto@gmail.com, prenosi portal SEEcult.org.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Miroslav Tasić najavio je 6. septembra na konferenciji za novinare da će predložiti da sto bude smešten u nekom od slobodnih izložbenih prostora u Beogradu, gde bi se umetnici, zaposleni u kulturi, novinari okupljali, dogovarali i razmenjivali ideje.

Tasić je istakao izuzetan značaj Bijenala u Veneciji, zbog čega će Ministarstvo i ubuduće podržavati nastup Srbije na toj prestižnoj izložbi arhitekture.

Najavio je i da će vladi biti predloženo da se u okviru Ministarstva kulture i informisanja osnuje sektor za međunarodnu saradnju koji će se baviti promocijom projekata iz oblasti kulture i medija u svetu.

Srpski paviljon posetili su i Zaha Hadid, Žan Nuvel, Bjarke Ingels, Konstantin Grčić i druge zvezde arhitektonske i dizajnerske scene, koje su obišle i ostale paviljone smeštene u prostorima Đardina i Arsenala.

Projekat “Jedan: sto” pozitivno su ocenili i neki od najpoznatijih arhitektonskih veb portala (world-architects.com, architizer.com, baunetz.de) koji su ga u većini slučajeva uvrstili među deset projekata koje bi trebalo videti u okviru 13. Bijenala Arhitekture. U prilog tome govori i činjenica da su neki od poznatih arhitekata i dizajnera dolazili da posete Paviljon Srbije i po nekoliko puta.

Ono što je postavku činilo zanimljivom kako arhitektama, tako i posetiocima koji nisu iz sveta arhitekture, jesu jednostavnost i interaktivnost, kao i potpuna sloboda interpretacije izložbe.

Komesar nastupa Srbije na 13. Bijenalu arhitekture Igor Marić podsetio je da sto u srpskom paviljonu, koji čini okosnicu izložbe, ima najmanje četiri konotacije: umetničku, arhitektonsku, inžinjersku i sociološku.

Članovi tima mladih arhitekata rekli su da je taj projekat zapravo bio eksperiment koji je okupio desetoro osoba da bi uradili nešto zajednički, a smatraju da su u tome uspeli.

Rad “Jedan: sto” na prvi pogled se svodi na minimalistički veliki beli sto (22x5x1m) koji ispunjava pravougaoni prostor Paviljona Srbije gotovo u potpunosti, ali ga je moguće obići koridorom širokim 1,5 metar.

Oko stola se odvijaju video projekcije koje iz određenih uglova registruju kretanja posetilaca i reflektuju ih u prostoru, uz zvučne efekte izazvane dodirima posetilaca.

Upotrebljeni materijali su: čelik, univer i oreolan, a sastavni delovi stola su mikrofoni i zvučnici, kao i projektori sa kamerama.

Prema zamisli autora projekta, dve forme - arhitektura (volumen) paviljona i arhitektura (površina) stola, čine da praznina - eteričnost nečeg između tih arhitektonskih oblika pobuđuje posmatrača da kreirane prostorne varijacije, kroz kretanje i video praćenje dešavanja, doživljava, tumači i oseća na slojevit način. To je svojevrstan odgovor na postavljenu temu Bijenala "Zajedničko polje".

Rad su osmislili Marija Miković, Olga Lazarević, Marija Strajnić, Nikola Andonov, Aleksandar Ristović, Marko Marović, Milana Dragić, Janko Tadić, Nebojša Stevanović i Miloš Živković, a publika može da ga pogleda do 25. novembra, kada se završava 13. Bijenale arhitekture.



Bijenale arhitekture zvanično je otvoreno 29. avgusta dodelom nagrada, a predstavlja na centralnoj izložbi 69 projekata oko 120 autora i grupa (arhitekata, fotografa, umjetnika, kritičara, studenata...), uz 55 nacionalnih učesnika, među kojima su prvi put Angola, Kosovo, Kuvajt i Peru. Zlatni lav za najbolji nacionalni paviljon dodeljen je Japanu

za izložbu “Arhitektura je ovde moguća? Kuća za sve”, na kojoj su predstavljeni koncepti alternativnog stanovanja za one čije su kuće uništene u katastrofalnom emljotresu i cunamiju 2011. godine.

Zlatnog lava za najbolji projekat na centralnoj izložbi “Zajedničko polje” dobila je grupa Urban Think Tank iz Venecuele, dok je Srebrni lav za mlade nade dobio studio Grafton Architects iz Irske. Specijalna priznanja dobili su poljski, američki i ruski paviljon, kao i Cino Zucchi iz Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: