Festival VREVA: 21. i 22. septembar

Ulični festival aktivizma "Vreva" po prvi put će se održati u Beogradu 21. i 22. septembra u Parku Terazijska terasa.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

11:42

Default images

VREVA - najveći godišnji javni događaj u produkciji aktivističke platforme – LICEULICE, odbrojava poslednje dane pred svoje dešavanje. Datum je ostao isti – 21. i 22. septembar 2012. godine, ali je lokacija dešavanja promenjena. Glavni program festivala VREVA će se održati u Parku TERAZIJSKA TERASA, kod hotela Moskva.

Sa ciljem oživljavanja nedovoljno iskorišćenih javnih prostora, organizatori će na dva dana park Terazijska terasa pretvoriti u mesto dobrih promena. Simbolično se i sam naziv – Terazijska terasa uklapa u koncept festivala, koji želi da pruži drugačiji, humaniji i lepši pogled na Beograd, društvo i svet.

Na Vrevi će posetioci imati priliku da vide mnoge performanse, među kojima su Nevidljivi u režiji Vere Erac i Mirele Pavlović i Umorne, rediteljke Dijane Milošević, koji govore o bitnim, ali nedovoljno vidljivim problemima našeg društva. Za posetioce, organizacija Standup.rs pripremila je program u kom će kroz direktan i iskren kontakt zabaviti i šokirati festivalsku publiku. Mnogi od performansa i akcija biće interaktivnog tipa, pa Festival poziva posetioce da se spreme na uzbudljiva putovanja kroz umetnost i razbuđivanje svesti.

Bučni duh raskrsnice dočaraće izvrsna i neobična selekcija muzičara i bendova – među njima Muha Blackstazy, Daniel Kovač & co,Krš, Debeli biciklisti, Horkestar i mnogi drugi.
U partnerstvu sa Filmstreet-om, Vreva priprema i ulični bioskop, za čiji program su se pobrinuli festival Slobodna zona i Makedonski filmski fond.
Vreva je pored hrane za dušu, pripremila i hranu za stomak u programu pod nazivom Gladni promene. U okviru promocije novih modela ulične ekonomije, posetiocima će biti predstavljen novi koncept ulične hranei to uz pomoć renomiranih beogradskih restorana poput Iguane, Zapate, Zorbe, Čobanovog odmora i Restorana India.

Pre samog festivala Vreva će organizovati i kreativne radionice reciklaže sa decom iz Svratišta, čija će se završnica odviti na samom festivalu, tako da će i publika imati priliku da nauči kako da izradi upotrebne predmete od recikliranih materijala.

Pored parka, programi će se održavati i na drugim lokacijama u Beogradu. Tokom trajanja Festivala,umetnici iz regiona će crtati murale u Uličnoj galeriji kod Bezistana. Ko čini snagu ulice i čiji je ona dom, pričaće izložbe fotografija o pravno nevidljivim licima na velikim formatima, nastale u saradnji sa Zelenom Inicijativom i Housing Centrom. Izložbe će biti postavljene na Trgu Republike i oko Terazijske česme i biće otvorene još dve nedelje nakon festivala. U saradnji sa KC Grad i All That Bass ekipom Vreva će organizovati drum’n’bass žurku na dan zatvaranja.

Ovo je samo deo mnogobrojnih programa koji organizatori pripremaju za septembar.Vreva festival će uz pomoć učesnika, gostiju, namernih ili slučajnih prolaznika, komšija i sugrađana postati čudesna, slobodna i kreativna, jedinstvena, neponovljiva i nezaboravna mešavina različitosti – od kojih su i sačinjene vreve najboljeg kvaliteta!

Vreva Festival pokreće LICEULICE – platforma aktivizma. Realizuje se u okviru istoimenog projekta i uz podršku Švajcarskog programa za kulturu na zapadnom Balkanu, u partnerstvu sa organizacijama Tačka komunikacije i Smart Kolektiv. Podršku pruža kompanija Telekom Srbija.

Čekamo vas na onoj strani ulice gde se već zna da su promene potrebne i moguće, ali i da mnogo toga zavisi od svih nas!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: