Grin Lantern za svačiji ukus

Strip izdavač "DC Comics" juče je predstavio novog junaka - Grin Lanterna muslimanskog porekla. Novi Grin Lantern je musliman iz Diborna u Mičigenu koji napušta ulične trke kako bi se pridružio intergalaktičkoj policiji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.09.2012.

11:02

Default images

Sajmon Baz, mišićavi junak star 20-ak godina sa arapskom rečju za hrabrost - "al shuja''a" - istetoviranom na ruci, najnoviji je primer raznolikosti superheroja u svetu stripova. Bas se pojavio ubrzo pošto je "DC Comics" u junu predstavio gej Grin Lanterna, a "Marvel" prošle godine Spajdermena meštovitog, latino-crnog porekla.

"U tipičnom stripu postoji veliki zgodni belac i to je to. Ali to nije slučaj u svetu u kome živimo i stripovi to odražavaju", Tor Parker, direktor "Midtaun komiksa" u Njujorku rekao je Rojtersu. Parkerova radnja počela je prodaju stripova novog junaka juče.

Većina ljubitelja stripa zna da je Grin Lanternov alterego Hal Džordan, belac i ženskaroš koga je 2011. na velikom platnu igrao Rajan Rejnolds.

Ali novi Grin Lantern je priča o Bazu, Amerikancu arapskog porekla koji raste u muslimanskoj zajednici. On je izabran da bude deo Grin Lantern korporacije koja je zapravo intergalaktička policija.

Originalni Grin Lantern prvi put se pojavio 1940. sa likom nazvanim Alan Skot. "DC" je oživeo Grin Lanterna 1959. sa Džordanom.

Nova priča počinje sa Bazom koji kao dete gleda rušenje Svetskog trgovinskog centra u napadima 11. septembra 2001. Odrasli Baz, koji ima dosije zbog nedozvoljenih uličnih trka, okreće se krađi nakon što izgubi svoj posao u fabrici automobila. Zbog automobila koji je pokušao da ukrade završava usred istrage za terorizam. Kasnije, na magičan način dolazi u posed prstena koji mu daje super moći i pretvara ga u Grin Lanterna (Zelenu Svetiljku).

Džef Džons, koji piše serijal "Grin Lantern", kaže da je Bazov lik pokušaj da se unese raznolikost u svet superheroja.

"Ne postoje istaknuti arapsko-američki superheroji u DC-u", rekao je Džons Rojtersu i dodao da je Bazovo poreklo samo doprinelo zanimljivosti lika.

"Izabrani ste da postanete Grin Lantern zbog svoje sposobnosti da prevaziđete veliki strah i mislio sam da bi to bila sjajna tema za igranje, imati lika sa ovakvim poreklom. Grin Lantern #0 deo je kolekcije objavljene početkom septembra koja se bavi sporednim pričama iz života najčuvenijih superheroja "DC Comics"-a. Baz će biti u centru još nekoliko albuma, rekao je Džons.

Novi album sa Bazom kao Grin Lanternom biće objavljen u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: